Тернополянам на замітку: 10 принципів здорового харчування

1508159343_ovochi

Як знають більшість тернополян, для того, аби залишатись здоровим, не достатньо займатись спортом чи періодично проходити медичний огляд. Одним із найважливіших аспектів збереження здоров’я залишається правильне харчування.

Тож «Терен» вирішив розповісти про 10 принципів правильного харчування.

Щодня ви повинні з'їдати 5 порцій фруктів і овочів. При цьому врахуйте, картопля та інші крохмалисті коренеплоди не належать ні до фруктів, ні до овочів.

Жири повинні складати не більше 30% від денного раціону. Найпопулярніші продукти з високим вмістом синтетичних трансжирів: чіпси, солоний крекер, картопля фрі, солодка випічка (тістечка, кекси, круасани, печиво, торти), майонез та інші соуси, маргарин, фаст-фуд, піца, ковбаса.

Смажити їжу не можна, оскільки корисні жирні кислоти Омега-3 і Омега-6, які містяться в рослинних оліях, при смаженні перетворюються в дуже токсичні та отруйні речовини

Скоротити вживання солі до 5 грамів на день. В цю кількість входить в тому числі хлористий натрій, що міститься в м'ясі, рибі, хлібі і овочах, сирі і крупах. Щодня людина отримує не менш ніж 5 грамів солі з продуктів харчування, тому підсолювати будь-які страви додатково не потрібно.

Цукор повинен становити не більш ніж 10% від денного раціону. В цей відсоток не входить фруктоза, природно присутня в свіжих фруктах і овочах. Якщо ви вживаєте більшу кількість цукру, то намагайтеся робити це з ранку, щоб організм встиг витратити отриману енергію.

Бобові, горіхи і цільні злаки треба їсти щодня. Щоденний здоровий раціон неодмінно повинен включати бобові (сочевицю, квасолю), горіхи і цільні злаки (неперероблену кукурудзу, просо, овес, гречку, пшеницю та інші крупи, нешліфований рис, вівсяні, ячмінні, житні пластівці).

На сніданок вуглеводи, на вечерю - білки. Жири та вуглеводи потрібно вживати в першій половині дня. Після 14:00 ваш раціон повинен складатися переважно з білкової їжі.

Вечеря - не пізніше ніж за дві години до сну. Якщо ви вечеряєте рибою або птицею, то останній прийом їжі повинен бути за 2-3 години до сну, якщо молочними продуктами за 1-1,5 години. За дві години до сну можна з'їсти овочевий або фруктовий салат, кефір.

Фрукти потрібно їсти за 30-60 хвилин до їжі.

Натщесерце випивати склянку води з лимоном. Таким чином ви підготуєте свій кишечник і шлунок до інтенсивної роботи протягом дня, простими словами - запустіть процес метаболізму.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео