Віра Олександрович

Кір не відступає - ця вірусна інфекція на Тернопільщині вже побила всі рекорди (фото, відео)

Понад рік в Україні - загалом і на Тернопіллі - реєструють значну кількість спалахів кору. Так, від початку року у нас вже зафіксували 41 випадок, коли занедужали від трьох і більше людей, пов’язаних спільним джерелом. Причому активними досі залишаються 10 таких спалахів.

Про це йшлося у Тернопільському прес-клубі сьогодні, 19 жовтня. Прес-конференція медиків мала тему: «Епідситуація із захворюваності на кір, гострі респіраторні вірусні інфекції і грип. Профілактика кору і грипу. Що таке поліомієліт і в чому його небезпека?».

Нинішнє зростання рівня захворюваності на кір є вкрай тривожним, але - прогнозованим, стверджує лікар-епідеміолог Тернопільського обласного лабораторного центру Міністерства охорони здоров’я Світлана Маціпура.

- Хворих виявляли в усіх районах краю, але найбільше – у Тернополі, - каже вона. – Загалом маємо 1778 випадків. У жовтні число хворих, очевидно, сягне 2000. Така кількість випадків та інтенсивний показник перевищують усі попередні епідемічні підйоми: у 2001-му, 2006 і 2012-му.

Хворіють на кір у Тернопільській області як діти, так і дорослі. А єдиним способом захисту від цієї інфекційної недуги є щеплення, наголошує Світлана Маціпура.

- У серпні в нас трохи зменшилася кількість хворих, а коли діти пішли до школи, показники знову-таки почали зростати. Щодо профілактики. Це, звичайно, - щеплення. Вакцинація/ревакцинація - у рік і 6 років. Для цього застосовують вакцину КПК. Це - комбінована вакцина від трьох інфекцій: кір, паротит (свинка) і краснуха.

Маціпура
Маціпура

Нагадаємо, у Міністерстві охорони здоров’я цього року оголосили про проведення безоплатної імунізації від кору для дорослих із груп ризику. Таке рішення прийняли через зростання кількості хворих на кір власне серед дорослих. Зокрема, йдеться про поширення захворюваності у групах, що проживають у спільному просторі, тобто – серед військових і студентів, а також - серед освітян і медиків.

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео