Тернополяни більше не відзначатимуть день визволення України

28 жовтня

Те, що сьогодні, 28 жовтня, українці відзначають День вигнання нацистських окупантів, а не визволення України, пояснюють в Українському Інституті Національної пам’яті.

– Після 28 жовтня 1944 року Україна не стала вільної державою, тож термін «визволення» є історично некоректним. Відтак Інститут національної пам’яті пропонує використовувати термін «вигнання нацистських окупантів із України» замість сполучення «визволення України від фашистських загарбників», – йдеться у повідомленні. 

Саме такий термін закликають використовувати українські медіа, органи державної влади та місцевого самоврядування, вшановуючи українців, які віддали життя, виганяючи нацистських окупантів в лавах Червоної армії або Української повстанської армії.

– Термін «визволення» передбачає волю, свободу, а у 1944 році Україна не стала вільною. Із вигнанням нацистських окупантів Україна не отримала волі, а опинилася під іншим пануванням, результатом якого стали масові репресії та депортації, зокрема сотень тисяч українців, поляків та цілого кримськотатарського народу, – наголошує Голова Українського інституту національної пам’яті к. і. н. Володимир В’ятрович.

Зокрема, «Терен» уже розповідав, що у деяких містах на Тернопільщині відійшли від радянської традиції вшанування на меморіалах слави, а роблять це там, де належить, – на кладовищах. (зсилка на поминання в Кременці).

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео