У Тернополі відкрили виставку про листопадовий зрив (фоторепортаж)

Сьогодні, 1 листопада,у Державному архіві Тернопільської області урочисто відкрили виставку «Листопадовий зрив», яку присвятили 100-річчю проголошення Західноукраїнської Народної Республіки.

Відкривав цю документальну виставку директор архіву Федір Полянський. Він розповідав про ті події, які відбувалися у Львові в ніч з 31 жовтня на 1 листопада та стали визначальними для створення Української держави.

2
2

Також на відкритті учні школи №6 озвучили документальну інформацію про ці події.  Опісля під звуки скрипки школярі заспівали гімн України. За таку активність Федір Полянський нагородив учнів грамотою.

3
3

– Історія ЗУНР для Тернополя – це теж унікальна історія. Тисячі тернополян приймали участь у формуванні ЗУНР, і входили в її керівництво та збройні формування. Треба згадувати і переосмислювати ці події, тому що сьогодні Україна знов у війні, і ми по-іншому сприймаємо ті історичні події, проте через призму сьогоднішніх, – зауважив український історик, доктор історичних наук Микола Бармак.  

З словами привітань та згадками про історію листопадового зриву звернувся до присутніх колишній політв’язень Ігор Олещук.

4
4

– Я від старшого покоління борців за волю України щиро вітаю вас з 100 річницею листопадового зриву і утворення ЗУНР. Коли розпалася Австро-Угорщина,  ми не мали мілітарної сили, а лише окремі відділи українських січових стрільців, погано озброєних і малочисельних. Проте, Дмитро Вітовський зрозумів усі етапи і запропонував захопити Львів. За один день в них був створений план і фактично 1 листопада, перед приходом польської делегації, замайоріли синьо-жовті прапори, – поділився Ігор Олещук.

1
1

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео