Оксана Бучко

Передсвяткові поради тернополянам, які полюбляють міцні домашні напої

bf347557aebb32d0439315a6468079a8_03_kak_sdelat_yablochny_sidr_depositphotos_27195813_m

У багатьох країнах населенню дозволяється займатись виготовленням спиртних напоїв: вин, настоянок, а також самогону для власних потреб. У нашій державі це явище є досить поширеним, особливо в сільській місцевості, але вважається незаконним.

Тож тернополянам перед зимовими святами нагадують, що за виготовлення, зберігання, придбання самогону та інших міцних спиртних напоїв домашнього виробництва, тобто напоїв міцністю від 35 градусів і вище, а також устаткування для виробництва цих «смаколиків» в Україні передбачено адміністративну відповідальність.

Так, за зберігання, виготовлення самогону та апаратури для його виробництва санкцією статті 176 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено накладення адміністративного стягнення у вигляді штрафу від трьох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

За придбання цього «чудодійного нектару» статтею 177 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено накладення штрафу від одного до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Отже, зберігати самогонний апарат і гнати горілку у себе вдома заборонено. У тому числі неправомірно використовувати напій у власних потребах.

Досить часто в художніх фільмах нам показують як працівники правоохоронних органів за власною ініціативою в обійстях громадян проводять обшуки та конфіскацію самогонних апаратів та і самих напоїв.

Варто пам’ятати, що з власної ініціативи дільничний інспектор чи будь-який інший працівник правоохоронних органів вчиняти такі дії не мають права.

Оскільки, як і для проникнення в житло, так і для проведення в ньому обшуку чи конфіскації необхідно мати постанову суду на проведення цих дій. Без рішення суду жоден працівник поліції чи дільничний інспектор не має права на території вашого володіння шукати горілку, брагу чи устаткування для самогоноваріння.

Однак, оскільки існує закон про заборону самогоноваріння, пам’ятайте, що в Україні будь-яка діяльність, пов’язана із самогоноварінням є незаконною.

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.

Інформацію надано Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області за матеріалами Кременецького місцевого центру з надання БВПД в рамках реалізації загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО».

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео