Орест Сарматський

В Україні очікується найбільший приріст виробництва зернових (Агроновини)

1301 (Copy)

За попередніми прогнозами ринку зернових, обсяги виробництва пшениці, кукурудзи та рису в світі цього року зростуть. Ріст об’ємів виготовлення рису збільшиться завдяки позитивним прогнозам щодо врожаїв цієї культури в Китаї. Найбільший приріст пшениці порівняно з 2018 р. очікується в Україні, ЄС та Російській Федерації.

Про це повідомляє landlord.ua з посиланням на ФАО.

Виробництво рису зросте скрізь, крім Китаю. Його виробництво зросте в Пакистані. На Філіппінах очікують зменшення врожаїв через наслідки тропічних ураганів та посухи.

Пшениця. Більшість посівів озимих розташовані в північній півкулі, де прогнозують збільшення виробництва. В Європі це пов’язано зі зростанням посівних площ та більшими обсягами очікуваних врожаїв. У Канаді виробництво зросте через збільшення посівних плантацій під яру пшеницю. В Азії, не зважаючи на зменшення угідь, врожаї очікуються на високому рівні.

Кукурудза. Значного росту не очікується, не зважаючи на збільшення посівів в Аргентині та Бразилії. У ПАР численні плантації постраждали від посухи, тож прогноз врожаїв очікується значно меншим, ніж у попередні роки.

З обсягами виробництва зросте й споживання зернових. Так, у 2018/19 МР експерти ФАО прогнозують споживання на рівні 2 657 млн т. Це – майже на 45 млн т більше, ніж у попередньому сезоні.

В Україні зросли ціни на овочі борщового набору

1302 (Copy)
1302 (Copy)

З початку лютого ціни на овочі «борщового набору» зросли. Лише цибуля випала з цього тренду – на неї ціни впали. Про це повідомляє «Інфо-Шувар».

Як стверджують фахівці, сьогодні гуртові ринки країни заповнені пропозицією цибулі з країн Центральної Азії.

Станом на 7 лютого 2019 р. на найбільшому відкритому овочевому майданчику на ОРСП «Шувар» у Львові цибуля пропонується по 13-16 грн/кг Найвищу ціну продавці просять за якісну українську цибулю. Вартість імпортної  цибулі теж дуже залежить від її якості, продавці досить гнучкі в ціновому питанні – дрібну або некалібровану цибулю великим гуртом вони готові віддавати по 12-12,5 грн/кг.

Продовжує збільшуватись частка імпорту і в сегменті коренеплодів, на гуртових майданчиках країни сьогодні можна знайти моркву та буряк виробництва Білорусі. Але в цьому випадку імпорт майже не впливає на ціни, навпаки за останній тиждень гуртові ціни на буряк зросли на 18% до 8,5-9,5 грн/кг, на 17% подорожчала і морква до 8-10 грн/кг.

Слід зазначити, що мита морква коштує майже на 30% дорожче від звичайної, її вартість на рівні 12-13грн/кг майже не змінилась від середини осені.

Ціни на капусту в лютому зросли не більш ніж на 5% до 9-10 грн/кг, її вартість залишається рекордно високою і майже вся капуста на ринку поки що українська. Не змінились ціни і на картоплю, вона сьогодні як і в кінці січня коштує 5,7-6,5 грн/кг.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео