На Тернопільщині знову церковний скандал (відео, фото)

скандал церква

У селі Дунаїв, що на Кременеччині, перехід місцевої релігійної громади до ПЦУ відбувається через скандали і навіть бійки. Попри те, що більшість селян рішення підтримують, є й такі, що проти. А з ними й місцевий священик Анатолій Бай – близький родич Митрополита Сімферопольського та Кримського Лазара.

Ще 10 лютого громада Дунаєва вирішила перейти до ПЦУ. З одного боку село відоме тим, що розташоване поблизу Почаєва, головна святиня котрого й досі перебуває під впливом російської церкви. З іншого – Дунаїв – це батьківщина загиблого на Майдані Героя Сашка Капіноса. Тож попри сусідство із лаврою, населення там патріотично налаштоване.

– Втім, прихильники Московського патріархату теж здаватись не збираються. Громаду Дунаєва розриває навпіл, доходить до стусанів. Активістам, які збирають підписи за помісну церкву, підкидають записки із погрозами підпалу. Ті, хто підписався, отримують кулаком в обличчя, – йдеться у сюжеті ТСН.

Записку анонімно вклали у ворота чоловіка, який збирав підписи за ПЦУ. Вона з погрозами та прокльонами.

– Будете рипатися срані українці, то ви всі будете горіти по черзі, – йдеться в записці.  

У селі припускають, що ситуація спричинена ще й родинними зв’язками дунаївського «батюшки».

– Такі пристрасті, кажуть у селі, бо батюшка Анатолій Бай близький родич Митрополита Сімферопольського та Кримського Лазара. А він четвертий за старшинством у єпископаті УПЦ МП. Троє синів місцевого попа служать у Криму. Утім, батюшка переконує, родичі не вплинули на його рішення залишитися у Московському патріархаті.

Також у сюжеті повідомляють, що наприкінці тижня громада Дунаєва має отримати документи про офіційний перехід до Помісної церкви України. Як потім відбуватимуться відправи і чи помиряться два священика в одному храмі – невідомо.

Раніше спільної думки щодо переходу до ПЦУ не могли дійти у селі Матвіївці, що на Шумщині.

Відео, фото ТСН

Вибір читачів за тиждень

Відео