Оксана Бучко

Активісти знайшли спосіб контролювати бюджетні кошти Тернополя

Розбіжності між плануванням витрат і використанням коштів на бюджетні програми у Тернополі аналізують  представники ГО «Центр громадського моніторингу та аналітики». Універсальну методологію «Оцінювання якості місцевих бюджетних програм» використовують як засіб контролю фінансових ресурсів, яких збільшилось на місцевому рівні у ході реформи децентралізації.

Ми бачимо, що витрати на програми часто перебільшують, зазначив юрист «Центру громадського моніторингу та аналітики» Максим Макар. – До прикладу, на програму матеріальної допомоги заклали 100 тис. грн і з них 31 тис. грн використали на закупівлю 4 сушилок для батарей. Також буває, що під програму закладено понад 2 мільйони, а заходів на ці кошти виконано небагато.

Одною з головних рекомендацій активістів є використання під час формування бюджетних програм паспортів, які передбачені згідно з вимогами Міністерства фінансів. Тоді можна детально прослідкувати опис заходів і звітність.

– Ми надсилали запит із вимогою надати  паспорт по програмі туризму, – додав Максим Макар. – Але так і не отримали бажаного.

У планах в активістів – провести більш ґрунтовний і обширний аналіз галузевих програм міста. Таким чином можна перевірити якість формування, виконання заходів та використання коштів на це.

На даний час рекомендують публікувати паспорти та звіти про виконання паспортів бюджетних програм на порталі відкритих даних.

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео