Оксана Бучко

ОТГ на Тернопільщині допоможе формула вирівнювання

IMG_20190411_130307

Тернопільщина – у лідерах щодо кількості новостворених об’єднаних територіальних громад. Питання різної фінансової спроможності територій вирішуватимуть шляхом розподілу коштів за формулою вирівнювання. Це означає, що вищі податки платитимуть розвинені ОТГ, а менш спроможним додаватимуть більше коштів з бюджету.

Про це йшлось під час зустрічі експертів Українського кризового медіа-центру та фахівців децентралізації із органів влади під час зустрічі із пресою в Івано-Франківську 11 квітня.

- Ті ОТГ, які заробляють більше, мали б віддавати 50% в бюджет; ті, які посередині - нічого не віддають і не отримують додаткових коштів. Неспроможні ОТГ отримували б 80% від бюджету, - зазначив експерт Реанімаційного пакету реформ Іван Лукеря.

Успіх ОТГ багато в чому залежить від правильного розподілу коштів на місці, додав він. Це показує загальний рейтинг, де нижчі позиції дістаються ОТГ з роздутим штатом апарату управління.

Також ефективному використанні коштів будуть сприяти інші розрахунки конкретно на певні сфери.

- На школи повинні виділяти кошти згідно фактичної кількості учнів, запланованої кількості учнів та навантаження вчителів. Проблема в тому, що план кількості учнів відрізняється від реальності, - додав Ігоря Лукеря. – А це в свою чергу приводить до неефективності використання коштів.

Ще одна ланка спроможності – наповнення бюджетів ОТГ за допомогою легалізації зарплат. До прикладу, коли штрафують підприємців і повертають сотні тисяч прибутку, схованого за «чорними» зарплатами. Про це читайте на «Терен» згодом.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео