Було/стало: як виглядала Чортківська ратуша сто років тому (фото)

0ba2d46b72f893c2d86ee95c524f06a4

Чортківська ратуша є унікальною для України завдяки дерев'яній фахверковій вежі. Будівництво ратуші з торговими рядами велося з 1905 по 1908 рік. Її головна окраса – фахверкова вежа з швейцарським годинником з чотирма циферблатами. Шпиль ратушної веж прикрашає флюгер у вигляді півня.

Ідея створити на початку ХХ століття подібний шедевр не була випадковою. На той час бургомістром Чорткова був Людвік Носс, який до того навчався фармакології у Швейцарії та Данії. Напевно, перебуваючи в цих країнах, Людвіку Носсу так сподобався стиль західноєвропейських міських будиночків із шпилястими верхами та дерев’яними балками, що він вирішив саме в цьому стилі спорудити міську ратушу із чотирикутною годинниковою вежею в Чорткові.

Не меншу цінність має і годинник ратуші, який під протекцією бургомістра Носса був виготовлений в Берні, столиці Швейцарії. Його створив відомий інженер Френкаль Готтеншафтен.

Стару чортківську ратушу полюбляють і кінематографісти. Тут знімали кінострічки Вершники», «Діти підземелля», «Квартет Гварнері», «Вишневі ночі»

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео