Оксана Бучко

Посол української кухні в світі дозволив тернополянкам не готувати вдома

Він може їсти борщ кожен день та знає сотні варіантів його приготування. А  ще представляє українську кухню у світі й ділиться тенденціями інших країн вдома. Це телеведучий кулінарного тревелу «Страва Честі» на СТБ, який навчався в кращих кулінарних школах Європи, Юрій Ковриженко. Кухар сьогодні, 13 червня, приїхав у Тернопіль і розповів під час зустрічі у Медіа-Криївці, чому дівчатам можна не готувати вдома.

- Про українську кухню у світі не знають нічого, - зізнався Юрій Ковриженко. – Тож бути таким послом нелегко. Ми презентуємо 50% традиційних страв із борщем і варениками, а 50% - це щось нове. Щодо світових тенденцій – у нас вони запізнюються або й не приживаються взагалі. Тобто якщо минулого року у світі була популярна мексиканська кухня, то в Україні вона не викликала жодного інтересу. Хоча маємо схожі страви, до прикладу, на кукурудзі та з м’ясними кульками.

Чого не вистачає українським тенденціям – це прийомів їжі поза домом. Кухар вважає, що не готувати на своїй кухні – це добре.

- Краще отримувати послуги від професіоналів, - продовжив він. – У Сингапурі уже будують нові доми із кухнями, де є лише ноші для мікрохвильовки та маленькі холодильники для напоїв. А у супермаркетах облаштовують фуд-корти з готовою їжею за доступними цінами. Я рідко готую вдома. Вважаю це роботою, і раджу отримувати їжу від професіоналів.

Улюблена страва Юрія – це борщ, а саме його версія на качці та з чорносливом. Каже, що готовий їсти його сім днів на тиждень.

- Борщ визначає нас, як націю, - звертає увагу кухар. – Ця страва поєднує солодкий, кислий, солоний смаки, що дуже подобається азіатам. Ми також по всьому світу презентуємо молекулярний борщ. А вдома я готую його на яловичині або курці.

Продукти кухар купує на ринку. За його словами, спілкування з продавчинями розкриває національну ідентичність.

- Ти бачиш на ринку, які продукти представлені, і визначаєш свої місця для покупок, - додає він. – Я також бачу, що в Україні поширюється рух здорового харчування. І це тішить, бо 2 роки тому мені важко таке уявлялось. Щодо мене – я намагався стати веганом і позитивно ставлюсь до такого способу харчування. Проте, без молочних продуктів і риби довго не витримую.

Хоча не відмовляється Юрій Ковриженко і від шкідливої їжі. Коли подорожує з командою, то завжди доповнює свій блог «True local food» про те, як спробували щось дуже місцеве і нездорове.

- У Сингапурі ми їли риб’ячі очі, у Туреччині - смажені баранячі кишки, під Каїром - смажені печінки, серця і легені овець, - ділиться він. – Ніколи не їв би собак і молочних поросят.

Новий ресторан у Тернополі, який допомагає відкрити Юрій, матиме особливу кухню. За його словами, вона буде заснована на історичних подіях.

Юрій Ковриженко нагадує, що шлях до пізнання людини й нації також лежить через шлунок. І саме через кухарів вирішувалось багато питань в історії. Тож надалі він планує представляти таким чином Україну цілому світу.

Довідково: Юрій Ковриженко навчався в кращих кулінарних школах Європи, в тому числі: Ferrandi (Париж), Ecole Ritz Escoffier (Париж), Basque Culinary Center (Сан-Себастьян) і IFSE (П’ємонт, Турин).

Регулярно представляє Україну на міжнародних конгресах, серед яких: Slow Food Terra Madre 2016 і 2018 у Турині, World Gourmet Summit 2017-2018-2019 у Сингапурі і Chefs World Summit 2017 і 2018 у Монте-Карло, спікер фестивалю Gastreet 2018, та на міжнародному кулінарному фестивалі Cuisine у Каїрі 2019 році.

У 2017 р. був нагороджений Global Chef Awards за внесок у розвиток гастрономії.

Запрошений викладач у національному Турецькому Baskent University на кафедрі гастрономії в Анкарі та Chefs Academy At-Sunrice у Сингапурі.

Також Юрій співпрацює з Міністерством закордонних справ України як посол української кухні в інших країнах світу. У Тернополі він допомагає одному ресторатору відкрити новий заклад.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео