Як на виборах 21 липня проголосувати людям у місцях несвободи

10

Жителям Тернопільщини повідомляють, як проголосувати тим, хто знаходиться у місцях несвободи, що стосується не лише закладів для ув’язнених. 

Детальніше про те, як здійснити волевиявлення під час парламентських виборів людям, які знаходяться у місцях несвободи, пишуть на сайті Громадянської мережі ОПОРА.

Поняття «місце несвободи» можна трактувати по-різному. Оскільки за ним розуміють не лише установи із виконання покарань, слідчі ізолятори, ізолятори тимчасового тримання. Але такі місця, які може відвідувати без попереднього повідомлення про час і мету візиту Уповноважений. Це будь-які місця вимушеного перебування, в яких утримуються або потенційно можуть утримуватися люди. До них належать психіатричні заклади, психоневрологічні інтернати, геріатричні пансіонати, будинки-інтернати для людей похилого віку та осіб з інвалідністю, соціально-реабілітаційні центри та інше.

Відтак, люди, які перебувають в цих закладах та є виборцями, відповідно мають право голосу, право обирати владу. Якщо ці люди не мають документів про рішення суду, який визнав їх недієздатними, то уповноваженні органи мають посприяти реалізації волевиявлення людей у таких закладах, за потреби захистити їх право голосу.

Контент виготовлено у співпраці з Тернопільським прес-клубом за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео