Оксана Бучко

Як тернополянам вберегти шкіру під час засмаги

im578x383-kak_pravilno_zagorat-e1374925975735

У сезон засмаги тернополянам варто подбати про безпеку. А це означає правильне користування сонцезахисними кремами та оберігання шкіри від опіків. Важливий також вибір засобу та відповідна реакція на випадок отримання опіків.

Поради проведення часу на сонці від Національної служби здоров’я Великобританії (NHS) переклали на «УП».

Влітку в Україні сонце найбільш активне з 11 ранку по 16 години дня. У цей час рекомендують перебувати в тіні; прикривати шкіру одягом; носити сонцезахисні окуляри; використовувати сонцезахисний крем; особливо оберігати від сонця дітей.

Крем від сонця повинен:

-Містити сонцезахисний фактор проти UVB (ультрафіолетові промені спектра B) - не нижче 30. Крем з позначкою 50+ пропонує найкращий захист від UVB;

-Крем має мати хоча б чотири зірки захисту від UVA (ультрафіолетові промені спектра А).

-Якщо на пакуванні крему ви бачите літери UVA окреслені колом, то це означає, що крем захищає від променів спектру А та відповідає європейським стандартам.

-Креми, які захищають і від променів типу А, і від променів типу В, називають сонцезахисними кремами широкого спектру дії.

- Термін придатності крему зазвичай складає 2-3 роки.

Скільки використовувати дорослій людині:

-Дві чайні ложки, якщо ви  наносите крем на голову, руки та шию;

-Дві столові ложки, якщо ви наносите крем на все тіло.

-Крем варто наносити двічі, якщо ви плануєте перебувати на сонці тривалий час: за 30 хвилин до виходу; безпосередньо перед виходом.

-Кремом потрібно змащувати всі ділянки оголеної шкіри, в тому числі обличчя, шию, вуха й голову, якщо у вас сильно поріділе волосся чи воно відсутнє. Хоча в такому випадку краще використовувати капелюх з широкими полями.

-Крем варто оновлювати у великій кількості, часто та згідно з інструкцією. Це означає, що його потрібно знову наносити після купання, навіть якщо ви використовуєте водостійкий крем. А також після того як: ви витерлись рушником; спітніли; якщо крем стерся. Загалом рекомендується наносити крем щодвігодини, бо сонце може його висушити.

Вода змиває крем, а ще охолоджує й може скластись враження, що на вулиці не так вже й спекотно, але вода відбиває ультрафіолетові промені й ризики опіку через це зростають. Тому намащуйтесь знову після виходу з води.

Шкіра дітей набагато більш чутлива до сонця, а сонячний опік може призвести до раку шкіри у подальшому житті. Діти молодше 6 місяців, не повинні перебувати під прямими сонячними променями.

Як лікувати сонячний опік:

-Губкою обережно змочіть уражену шкіру прохолодною водою. Потім змастить її засобом після засмаги.

-Парацетамол та ібупрофен допоможуть полегшити біль після опіку.

-Не виходьте на сонце, поки почервоніння не мине.

-Якщо ви погано себе почуваєте, а шкіра виглядає набряклою й покритою пухирцями — зверніться до лікаря.

Солярії:

Британська асоціація дерматологів не радить використовувати солярії для засмаги. Солярії можуть бути більш небезпечними, ніж сонячне світло, адже для них використовують більш концентровані джерела ультрафіолетового опромінення.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео