Соломія Шалай

Миття посуду без шкоди для довкілля: корисні поради для тернополян

Zero+waste+dish+soap+with+Fillaree+_+Litterless

Полиці тернопільських магазинів побутової хімії вгинаються від розмаїття засобів для прибирання та миття посуду. Гелі, порошки, рідини, губки, серветки – на колір і смак для кожної господині. Дедалі частіше можна побачити і засоби, на етикетках яких рясніють написи «Еко», «Натуральний склад», «Для миття дитячого посуду». І мимоволі їм віриш, кладеш надцяту пластикову пляшечку з рідиною в корзину, береш упаковку губок і сміливо вирушаєш оплачувати товар.

Потім використана губка для миття посуду близько 200 років лежатиме на сміттєзвалищі. А синтетичний миючий засіб так і не змиється з тарілки чи горнятка під час миття посуду нашвидкуруч.

Чи не найбільше зло на кухні – саме ця маленька помічниця  з поролону чи мікрофібри, яка кишить хвороботворними бактеріями, якщо її вчасно не замінити. За місяць ви використаєте близько 4 губок. За рік – близько 50. Цифра вражає, не так?

Аналогом кухонної губки може стати люфа. Це – цілком природній матеріал. Люфа чимось схожа на кабачок чи великий огірок, але всередині має сітчасту структуру. Тому засушену люфу дедалі частіше використовують і в побуті, і навіть в догляді за тілом. Вартуватиме така екологічна альтернатива від 15 гривень, прослужить довше, ніж губка, і розкладеться в компості чи навіть на сміттєзвалищі без шкоди для довкілля.

Semeniouk-7729
Semeniouk-7729

Ще одна корисна річ на кухні – дерев’яна щітка для миття посуду. Вона довговічна, зручна (зазвичай з подовженою ручкою), виготовлена з дерева та металу, тому після закінчення терміну використання її можна позбутися без екологічного варварства. Її вартість в інтернет-магазинах – від 35 гривень. Майже стільки вартує велика упаковка звичних нам губок.

профиссимо-щетка-деревянная-500x500
профиссимо-щетка-деревянная-500x500

Менш поширена альтернатива – натуральна джгутова губка або спонж. Такий джгутик сплетений з шпагату, його можна прати у мильному розчині, а після використання – сміливо закомпостувати. Вартує такий аналог від 20 гривень за штуку. Або можете придбати шпагат та зв'язати таку губку самотужки.

e63661b2d3e231747e07bb711136b086
e63661b2d3e231747e07bb711136b086

Щітка-йоржик для миття посуду з кокосових волокон. Ціна в інтернет-магазинах коливається від 55 до 80 гривень.

255527149-1 (1)
255527149-1 (1)

Дешево і сердито – старий одяг і предмети інтер’єру можуть продовжити свій вік на вашій кухні. Не поспішайте позбуватися порваного простирадла чи рушника з плямою від відбілювача. Розріжте їх на клаптики та використовуйте в якості ганчірки і навіть кухонного рушничка. Так ви не лише зекономите власні кошти, але й виправдаєте ресурси, витрачені на виготовлення та перевезення цих речей.

IMG_5611
IMG_5611

У наступній публікації «Терен» розкаже про народні засоби для миття посуду та чи варто використовувати їх у побуті.

Більше про екологічні тренди та альтернативи у повсякденні читайте за посиланням. 

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео