Оксана Бучко

Від землі до насильства – правові проблеми в центрах допомоги на Тернопільщині можна вирішити безкоштовно

71491892_638206716707049_4687286659836805120_n

Безоплатного адвоката можна знайти у місцевих центрах правової допомоги на Тернопільщині. Там впроваджують інновації, які допомагають неповнолітнім уникнути кримінальної відповідальності чи вирішити проблему самостійно за допомогою чат-боту.

Про конкретні приклади розповідали під час регіональної прес-конференції в офісі тернопільського центру з надання БВПД 20 вересня.

- Починаючи із січня 2019 року діє програма для неповнолітніх, які вчинили злочин. Їм пропонують медіатора, який допомагає відбутись примиренню між сторонами. Таким чином неповнолітні можуть звільнитись від кримінальної відповідальності, - розповіла фахівець відділу центру Світлана Нужда.

Також у консультаційній системі БВПД представлені зразки документів, за допомогою яких кожен може вирішити своє питання самостійно. Також допомагають у цьому чат-боти, які дають вирішення під час переписки.

- Є окремий чат-бот, який допомагає правильно розірвати шлюб, інший – зареєструвати торгові марки, ще інший – допомогти жертвам домашнього насильства, - додала Світлана.

Окрім того, безліч історій сьогодні стосується неузгоджених добудов багатоквартирних будинків. У практиці працівників центрів є випадки успішного вирішення таких питань. Інколи доводиться допомагати визнати незаконним добудову. Але також є у практиці скасування штрафу для тих осіб, які вимушено зробили перепланування у будинку через особливі потреби.

Для надання правових консультацій цілодобово функціонує  контакт-центр системи безоплатної правової допомоги за номером 0 (800) 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України безкоштовні.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео