Оксана Бучко

Про обов’язкові норми фізичної активності нагадують тернополянам

70781505_905369299831785_915832072847753216_n

Дружнє нагадування про фізичну активність залишила тернополянам викладачка Наталія Ткачук. Вона на власному досвіді переконалася, що норми занять спортом у дорослому віці встановили недарма. А відсутність регулярності у цій справі виливається у погіршенні якості життя – насамперед швидшій стомлюваності.

Останній місяць для мене був дуже показовим: довелося зменшити фізичну активність майже до нуля і скасувати звичні тренування, пише Наталія. Спершу я подумала: «Класно, в мене тепер буде більше вільного часу, за який я зроблю все, що не встигала раніше». Але, разом із таким різким зменшенням активності, у мене зник «заряд енергії» і робоча продуктивність знизилась в рази. Мене не вистачало навіть на звичайні щоденні справи, не говорячи про досягнення амбітних цілей.

Обов’язкові норми фізичної активності можна знайти ТУТ. Якщо коротко, то дорослому (від 18 до 65 років) потрібно займатися аеробною активністю мінімум 150 хвилин у тиждень (30 хвилин 5 разів на тиждень), а для більшої користі 300 хвилин ( 1 година 5 разів на тиждень). Крім того, 2 рази в тиждень слід виділити для силових тренувань, підсумувала Наталія.

Що стається з нами, якщо ми не займаємося фізичною активністю регулярно:

- погіршується харчування;

- погіршується якість сну;

- ми швидко виснажуємося у звичайних ситуаціях;

- уповільнюється метаболізм, збільшується відсоток жиру і зменшуються м'язи;

- зростає(!) ризик травмуватися у побутових умовах;

- ми стаємо більш пригніченими та депресивними;

- ми «стресуємо» значно більше;

- наші кісти стають слабшими;

- маємо більше шансів померти молодшими;

Для тих, кому не подобаються звичні спортзали (такі як я), чи є певні фізичні обмеження, зараз існує величезний вибір занять для дорослих: від йоги, пілатесу, плавання до велосипеда, тенісу, чи волейболу з друзями, додає Наталія. Навіть у маленьких містах можна знайти підходяще для себе.

 Для тих, хто вважає, що пізно починати. Я знайома з людьми, які після 40, 50 чи навіть 60 років почали регулярно займатися фізкультурою, повернулись до своєї нормальної ваги чи навіть почали бігати марафони. І в кожного свої причини початку занять: когось біг витягнув з депресії, комусь йога допомагає позбутися проблем зі спиною, комусь потрібно перенести операцію, щоб зрозуміти всі наслідки сидячого способу життя. Для тих, у кого немає часу. Питання: «На що, таке важливе, ми витрачаємо свій час, якщо не можемо знайти 30хв у день на підтримку свого здоров'я? І чи добре ми виставили пріоритети?».

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео