Аграрій на Чортківщині вирощує яблука і пшеницю абсолютно без нітратів

44

Павлу Батрину 74 роки. Він досі сповнений ентузіазму та креативу. За плечима має 57 років стажу роботи в сільськогосподарській галузі. Стверджує, що через перенасичення буквально всіх продуктів нітратами люди хворіють та помирають.

Чоловік має документ, виданий лабораторією, де є свідчення, що вирощені ним яблука можуть мати покази лише до 7-8% нітратів – і в жодному разі не більше. При тому, що загально допустима норма – аж 60 відсотків, пише «Чортків.city».

Сад біля його будинку на вулиці Заводській у Чорткові не надто розлогий. Він закладений з добрий десяток літ назад. Суто яблуневих сортів багато, господар не віддає перевагу якомусь з них – просто плекає і все.

Фермерське господарство «Героям Небесної сотні», що очолює Павло Батрин, має 42 з половиною гектара. Тридцять вісім цього року займало хлібне поле. І пшеницю фермер вирощував без будь-яких мінеральних добрив – лише із внесенням ЕМ (суміш ефективних мікроелементів, розроблених японськими спеціалістами).

Пан Батрин активно співпрацює з Інститутом мікробіології і вірусології ім. Д. К. Заболотного НАН України. Завдяки цьому й застосовує для обробітку площ екологічно чисті біологічні препарати, а не хімічні, шкідливі для людського здоров`я добрива.

Фото Чортків.city

Вибір читачів за тиждень

Відео