Оксана Бучко

Тернополян попереджають про шахраїв освіти

jeshoots-com-523925-unsplash

Питання про «рівень за півтора місяці» ставлять тернополяни вчителям іноземної мови. Тих, хто пропонують такі послуги, досвідчені спеціалісти називають «шахраями освіти». Також охочим підвищити свій рівень володіння мовою нагадують, що для цього потрібно від 23 до 75 тижнів, які включають 2 години занять із викладачем та 2 години самостійного виконання домашніх завдань.

Ключові слова і фрази, побачивши які, краще втікати від такого викладача або з такої школи, пропонує викладачка Ольга Близнюк:

- авторський

- особливий

- унікальний

- секретний

- легко і просто

- у веселій і невимушеній обстановці

- без підручників

- без зубріння

- без нудних правил

- 15 хвилин в день

- швидке зростання навичок спілкування в лічені тижні

- тільки потрібні структури

- те, що приховують школи

- 12 англійських часів за 3/5/10 занять

– Ще часто обіцяють елементарне під соусом унікального, – продовжує вона. –  «Ви будете говорити з першого заняття», «80% часу кожного уроку ви будете говорити». Це називається комунікативний метод і його використовують в усьому світі з 70-80-х років. Ви в більшості шкіл і у більшості викладачів ви будете говорити з першого уроку, тому що мова – для того, щоб говорити! Чудово, правда? Ось тільки говорити на початку ви будете про своє імя і що справи у вас добре. Про труднощі будівництва та запуску ракет на Марс ви зможете років через 4. Якщо ви не інженер, звичайно, і не проходите спеціалізований курс.

Іншою небезпекою вивчення іноземної мови вважають носів цієї ж мови. Звісно ж, таке навчання це дуже добре, але у випадку, що ці носії – викладачі за освітою.

– Так, послухати промову від носія приємно, – пояснює Ольга. – Але ви дійсно хочете довірити свою голову (а вивчення чого-небудь, а тим більше мови, без проникнення в вашу голову не вийде) сантехніку з Небраски? Без освіти і елементарних знань психології і методики викладання? От чесно, ми 4-6 років вчимося не тому, що до нас не доходить. А тому що є багато аспектів, які треба навчитися враховувати, коли пояснюєш матеріал. Уточнюйте бекграунд вашого майбутнього викладача.

Також насторожувати мають вчителі-всезнайки. Адже вузька спеціалізація – це успішна якісна робота.

– Є всезнайки: який проект не запропонуй – все-то він вміє, з усіма щось він згоден працювати, – продовжує Ольга. – І малюки, і підготовка до міжнародних та українських іспитів, і студенти-медики, і юристи, і дизайнери. Такі метання дозволені початківцю викладачеві, який не впевнений, який шлях обрати. Але досвідчений викладач знає свої сильні і слабкі сторони і не кидається у такі крайнощі. Мої сильні, наприклад, – викладання дорослим, загальна англійська, бізнес і для спеціальних цілей (дизайнери, ІТ, туризм, сфера краси). І при цьому я абсолютно безпорадна при роботі з дітьми – я втомлююся вже через 15 хвилин, мені нудно, їм нудно, все втрачають час. Не можна досягти успіху в усьому. Вузька спеціалізація вирішує цю проблему.

І ще – якщо під час уроків іноземної мови ви нею не говорите на будь-якому рівні це недопустимо.

– Є викладачі, з якими не говорять на уроках. Мовляв, до середнього рівня дійдемо, тоді поговоримо, – зазначають у коментарях. – Та тільки як дійти до intermediate без говоріння, не уточнюється. Це неправильно, це так не працює! Початковий рівень тоді залишиться, незважаючи на кількість пройдених занять.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео