Віра Олександрович

Карту Тернопільщини «перекроять» і передадуть на остаточне затвердження Урядом (фото)

Основне

Про те, як слід «перекроїти» карту Тернопільщини, вже думають у владі. Що цікаво, журналістів на засідання, де обговорювали таку гостру тему, не запрошували. Натомість у ньому брали участь народні депутати від Тернопілля.

Нагадаю, нарада міжвідомчої робочої групи із підготовки пропозицій щодо адміністративно-територіального устрою базового і районного рівнів Тернопілля відбулося вчора, 20 листопада. Учасники зустрічі обговорили пропозиції щодо завершення децентралізації у нашому краї, повідомили на сайті обласної держадміністрації. Головував очільник ОДА Ігор Сопель. Поруч із ним сиділи нардепи від «Слуги народу».

Гості3
Гості3

Окрім того, присутні визначили проблемні і малочисельні громади, які згодом можуть об’єднати із більш успішними. Причому «перерозподіл» сіл має відбутися і навколо Тернополя. Що зачепить інтереси частини уже діючих громад.

Гості4
Гості4

Нагадаємо, у нашій області нині 49 діючих об’єднаних територіальних громад, ще у 4-х завершується процес формування (перші вибори мають відбутися 22 грудня – прим.). Втім, залишитися на карті врешті мають близько 30-ти ОТГ.

Отже, про те, як має виглядати карта адміністративно-територіального устрою Тернопільської області, говорили очільники краю, народні депутати від Тернопільщини і представники місцевої влади різних рівнів. Дискутували вони навколо презентованого обласною держадміністрацією нового Перспективного плану формування територій громад. Представляв присутнім інформацію начальник управління містобудування та архітектури Тернопільської облдержадміністрації Володимир Харченко.

Дві карти
Дві карти

Найбільш суперечливим для голів діючих ОТГ і керівників депутатських фракцій обласної ради виявилось питання укрупнення громад, передбачене новим перспективним планом. Тому учасники наради наголосили, що думка громадян має бути врахована при ухваленні змін, написали на сайті обласної ради. Ба більше, за їхньою інформацією, проти представленого ОДА плану виступили представники місцевих рад усіх рівнів.

Реалізація адмінреформи має бути максимально прозорою і публічною. Не лише чиновники, а й місцеві мешканці мають право долучатися до цих процесів, наголосив голова обласної ради Віктор Овчарук. Тому ми будемо відстоювати право місцевих рад впливати на формування перспективного плану області.

Гості2
Гості2

До слова, саме цей документ незабаром запропонують на розгляд Кабінету Міністрів і подадуть на затвердження у Верховну Раду. Поки що йдеться про два вірогідних варіанти. От їх нині й обговорюють активно, причому навіть у соціальних мережах. Зокрема, радник голови у Тернопільська районна рада Олег Грушицький зробив докладний допис на своїй сторінці у «Фейсбуці».

Снимок
Снимок

Цитуємо допис громадсько-політичного діяча: «…Розробка перспективного плану від ОДА спирається на методичні рекомендації Мінрегіону, а саме – щодо фінансової спроможності, кількості жителів, дітей, наявної інфраструктури та площі території. Загалом, із державницької точки зору, підхід - правильний, і найважливіше, що це поки що - пропозиції, які найближчим часом будуть обговорювати з головами громад і сільських рад відповідних територій, аби при затвердженні в Кабміні, була врахована думка жителів.

Гості1
Гості1

По Тернопільському району ситуація прогнозована. Місту Тернополю необхідна територія для розвитку. Тому села, які досі не визначилися із вибором, можуть приєднати до міста. В обох варіантах залишаються Великогаївська, Байковецька та Острівська (Мишковичі, Настасів) громади, можливо, Білецька. Досить незрозуміла доля Великобірківської громади, яку ОДА бачить приєднаною до Байковецької, незважаючи на вибори 22 грудня. Виходить, що її бачать неспроможною і дадуть проіснувати рік або й менше, але все ж - вибори будуть. Настасівську ОТГ, незважаючи на дуже високі економічні показники, через малу територію і кількість населення планують долучити до Острівської. І це, на щастя, враховує думку жителів. Дивна ситуація із Підгороднянською громадою, якої на карті нема, хоча за показниками вона має право існувати… Селище Велика Березовиця і Петриків також поки що бачать у Тернополі, але ще буде можливість подати свої аргументовані пропозиції.

Білецька ОТГ у перспективному плані є! І хоча лише в одному з 2-х варіантів, але позицію свою захистити можна...»

[caption id=«attachment_258790» align=«aligncenter» width=«720»]

Варіант1
Варіант1

Варіант 1. Мшанець доєднують до Білецької ОТГ (діючої)[/caption] [caption id=«attachment_258791» align=«aligncenter» width=«720»]

Варіант2
Варіант2

Варіант 2. Мшанець разом із Білецькою ОТГ приєднують до Тернополя.[/caption]

«…Були непорозуміння через відсутність публічної інформації про проведення такої наради, пише далі Олег Грушицький. Ані голови громад, ані депутати, ані журналісти не знали про подію. Але це можна зрозуміти через формат заходу і презентацію. Далі під час обговорень в регіонах, інформацію будуть поширювати і запрошувати максимально до обговорення та пропозицій. І як підсумок: якби в цей процес менше втручались політики, реформу закінчили б набагато швидше і спокійніше!».

До речі, коли озвучені пропозиції передадуть на широке обговорення, поки що не відомо.

Фото зі сторінки Олега Грушицького та відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео