Волейбольна «Галичанка-ТНЕУ-ГАДЗ» завдала поразки діючому чемпіону України

У Тернополі відбувся V тур української Суперліги з волейболу за участі тернопільської команди «Галичанка-ТНЕУ-ГАДЗ» та командою «Хімік» з міста Южний. Щодо результатів поєднків, то, як повідомляє Федерація волейболу України, «Галичанка» обірвала «Хіміку» вражаючу серію, яка тривала з квітня 2016 року, здобувши перемогу у першій грі – 3:0.

Ось як коментує цей тур офіційний сайт Федерації: «У спорті, тим більше, в його ігрових видах, нічого не буває вічним. Якщо не в рекордах, то, принаймні, в результатах – однозначно. І кожна переможна серія, якою б фантастичною вона не була, має тенденцію рано чи пізно обриватися. У вітчизняному волейболі одна з таких серій обірвалася 15 листопада, коли ще донедавна непереможний «Хімік» зазнав не просто фіаско, а, як кажуть, під «нуль». Востаннє це траплялося з ним більше як три з половиною років тому.

Те, що візит южненської команди до Тернополя вийде не з легких, сумнівів не викликало апріорі. Адже минулого туру «Галичанка-ТНЕУ-ГАДЗ» хоча й поступилася в гостях досить потужному нині СК «Прометей», проте в цілому продемонструвала достатньо конкурентну гру, де в окремих сетах їй не вистачило елементарного везіння. Тоді підопічні Віктора Туркули однозначно не продемонстрували на майданчику свого справжнього потенціалу, дозволивши собі забагато різних помилок. Та протягом підготовки до протистояння з «Хіміком» мали достатньо часу, щоби продуктивно попрацювати на їх виправленням. І звітні зустрічі показали, що даремно той час не минув…

Випустивши у стартовому складі Дар’ю Великоконь, Оксану Яковчук та Євгенію Хобер, гості розпочали жвавіше – 3:0, однак чим далі – тим очевиднішим ставало, що в цілому вони не вгадали (хоча у першій партії та ж Яковчук принесла своїй команді 5 очок). Адже, по-перше, головному бомбардиру Юлії Бойко частенько доводилося атакувати зі складних ситуацій, а блокуючі господарок майданчику чатували на її удари принаймні вдвох. Ось в неї і не пішло. А по-друге, для підопічних Євгена Ніколаєва певною несподіванкою стала неймовірна атакуюча зарядженість юної Марти Федик. І поки вони розбиралися, що до чого, «Галичанка-ТНЕУ-ГАДЗ» повела в рахунку.

У другому сеті наставник «Хіміка» кинув у бій всіх основних виконавиць, і тим вдалося суттєво змінити розвиток подій на майданчику. Ольга Скрипак, Тетяна Козлова і Дар’я Степановська привнесли в атаки діючих чемпіонок Суперліги належної потужності, і хоча по інший бік сітки на повну заголосила невідпорна «гармата» Олександри Міленко (у цій партії вона записала на свій рахунок 11 очок із 15 загальних!), вони вели перед – 12:7, 18:14… Але далі стався провальний відрізок (це постаралася, насамперед, Міленко) – 1:6, і врятувати партію не вдалося.

У третьому сеті тернополянки тривалий час «сипалися» - 0:3, 3:7, 4:10 і, нарешті, 9:17. Зазвичай, маючи таку солідну перевагу, «Хімік» свого не втрачає. Проте тут сталося справжнє диво. Федик і Міленко, звісно ж, за солідної підтримки приймаючих і блокуючих, організували феєричний контрудар – 7:1 та скоротили відставання до мінімуму – 17:18. Щоправда, тут южненки стрепенулися, і невдовзі Козлова оформила міцний, здавалося, сетбол – 24:20. Однак дива у цьому поєдинку не завершилися. І та ж Федик (загалом записала на свій рахунок 16 очок), у сукупності з неймовірними помилками суперниць, дозволила «Галичанці-ТНЕУ-ГАДЗ» спочатку перевести боротьбу на «більше-менше», а далі й здобути вирішальне очко.

Наступного дня ледь не сталося дежавю. Сповнені рішучості реваншуватися, цього разу южненки розпочали основним складом, і поступово створили собі солідний гандикап – 12:9, 15:10, 19:13… Та тут, як і в першому матчі, вони почали жахливо помилятися на прийомах і в нападі, тому тернополянки спромоглися здобути шість очок поспіль – 19:19. Далі «Хімік» додав та вчергове опинився за крок від успіху – 24:21 і… вчергове прогавив свої шанси, не реалізувавши 5(!) сетболів.

Щоправда, на тому дивна схожість із попереднім матчем скінчилася. Адже в подальшому гості, нарешті, заграли у традиційному ритмі, зумівши скоротити кількість власних помилок до прийнятної. Скрипак, отримавши змогу, почала роздавати партнеркам «цукерочки», і Бойко із Козловою в цілому атакували справно, у підсумку записавши на свій рахунок, відповідно, 22 і 20 очок. Корисно попрацювали Степановська із Анастасією Маєвською (по 13 очок), не відстала й Катерина Фролова (11). Але найголовніше – гравцям «Хіміка» вдалося добряче «чохлити» удари Міленко та Федик (хоча ті набрали, відповідно, 16 та 9 очок), які на двох оформили одразу 11 атак у блоки. І хоча у тернополянок активізувалися Марина Мазенко (10 очок), Валерія Дрьомова (9) і Марія Лозінська (8), южненок було вже не спинити.

Таким чином, «Хіміку» вдалося оформити вражаючий реванш, однак напередодні старту в Лізі чемпіонів до якості гри підопічних Євгена Ніколаєва залишилося чимало тривожних запитань».

Волейбол. Чемпіонат України.

Жінки. Суперліга. 5 тур.

«Галичанка-ТНЕУ-ГАДЗ» (Тернопіль) – «Хімік» (Южний) 3:0 (25:20, 25:23, 27:25)

«Галичанка-ТНЕУ-ГАДЗ» (Тернопіль) – «Хімік» (Южний) 1:3 (33:31, 14:25, 15:25, 22:25).

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео