Орест Сарматський

Вперше за 4 роки знизилися ціни на овочі борщового набору (Агроновини)

борщовий набір

Середня ціни на овочі борщового набору в Україні у період з липня по жовтень знизилася вперше за 4 роки. Про це повідомляють аналітики «Інфо-Шувар», передає Kurkul.com.

Лідером за зниженням ціни є морква. За рік її середня вартість впала майже у 2 рази. Винятком стала лише картопля, ціни на неї сьогодні є рекордно високими за всю історію незалежної України.

- Зниження ціни на «борщ» в цьому сезону може бути пов’язане із збільшенням виробництва. У попередні 3 роки площі під овочами скорочувались і ціни, відповідно, зростали, — коментує ситуацію керівник департаменту «Аналітика» ОРСП «Шувар» Тетяна Гетьман.

На думку експерта, на відміну від попередніх років зростання ціни у другій половині поточного сезону під питанням. Стабільно низькі  ціни протягом всього періоду зберігання в наслідок збільшення виробництва — це не нова ситуація для нашої країни. Наявна інфраструктура зі зберігання овочів  дозволяє повністю забезпечити внутрішній ринок  місцевою продукцією.

У попередні роки ціни на український «борщ» зростали переважно за рахунок  скорочення виробництва, а не за рахунок експорту. Експортувати «борщ» навіть стало складніше, фітосанітарні вимоги в сусідніх країнах стали більш жорсткими. В таких умовах навіть незначне збільшення виробництва може призвести до зниження ціни і саме це ми сьогодні бачимо, — додала Тетяна Гетьман.

Нині на гуртовому ринку ОРСП «Шувар» овочі «борщового набору» пропонуються в 1,5-2 рази дешевше, ніж рік тому.  І тільки ціни на картоплю за рік зросли майже у 2 рази, хоча у листопаді картопля теж дешевшала.

В Україні пропонують встановлювати квоти для європейських виробників молочної продукції

Про це під час форуму «Молочний бізнес» повідомив голова Ради директорів Спілки молочних підприємств України Вадим Чагаровський, передає AgroPolit.com.

- Після підписання асоціації з ЄС нам відкрили у молочній групі низку квот, гостинно запрошуючи експортувати. Але що маємо по факту? Є не відкриті двері, а маленька щілина. Нас там ніхто не чекає. Візьмемо, припустімо, сир. Там немає квот, але ми не потрапляємо на європейський ринок. Там своя культура споживання, свій асортимент, – зазначив Чагаровський.

Він додав, що європейці мають колосальну держпідтримку.

011202 (Copy)
011202 (Copy)

Польща отримує 29 млрд євро на розвиток молочної галузі, Німеччина — 64 млрд євро. Скільки ж Україна? Нуль. Ми перебуваємо в неконкурентному положенні, — підсумував Чагаровський.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео