Олег Снітовський

На Тернопільщині апробують новий пілотний проект (фоторепортаж)

Додаток для людей з обмеженими можливостями діятиме в Тернопільській області.

Забезпечити швидкий і повний доступ до необхідних служб людині, яка потрапила у біду, – таку мету ставлять перед собою розробники мобільного додатку, який сьогодні презентували в обласному управлінні ДСНС.

01
01

– Нині в Україні офіційно зареєстровано понад 2 млн 600 тис. людей з  інвалідністю. Багато з них у непередбачуваній ситуації не можуть скористатись викликом швидкої допомоги, поліції чи ДСНС через те, що не бачать, не чують чи просто, не можуть пояснити, де вони перебувають і що трапилось.

06
06

– Тому розроблений нами додаток «112:UA» покликаний вирішити цю проблему, коли відповідні служби доступним для потерпілих способом отримують досить обширну інформацію про того, хто подав сигнал тривоги та місце розташування абонента, – розповів кореспонденту агентства один із розробників проекту, директор ТОВ «Українські системи та блокчейн рішення» Роман Лев.

02
02

03
03

За його словами, особа, яка потрапила в біду, просто тисне на кнопку гучності мобільного телефону упродовж 4-х секунд і диспетчер за лічені секунди знатиме геолокацію цієї людини, хто вона, хто її опікуни, якщо такі є, орієнтовну медичну інформацію про цю особу.

Тобто, йдеться про дані, які заздалегідь поповнюються потенційними користувачами безкоштовного додатку чи їхніми родичами. А диспетчер вже вирішуватиме, як діяти, кого спрямувати до такої людини, що потрапила у надзвичайну ситуацію.

07
07

09
09

Як розповів Роман Лев, такий проект група ентузіастів зі Львова розпочала розробляти ще у серпні минулого року. Головне завдання було – створити щось просте, зрозуміле у користуванні, коли будь-яка людина із мінімальними зусиллями зможе передати інформацію, що вона потрапили у надзвичану ситуацію і їй потрібна термінова допомога. Сам проект розроблявся за рахунок компанії, жодної копійки державних коштів на це не пішло.

– Декілька років тому ми намагалися спільно із обласним департаментом соціального захисту населення здійснити подібний  проект, – каже начальник управління ДСНС в Тернопільській області Віктор Маслей.

05
05

– На жаль, через низку причин, цей проект не вдалося широко застосувати. Тому ми продовжувли шукати можливість реалізувати подібні, але більш ефективніші проекти. І ось, завдяки ТОВ «Українські системи та блокчейн рішення» зі Львова, ми із відповідними громадськими організаціями попередньо протестували цей інноваційний продукт і сьогодні, з ними усіма і з розробником проекту підписали меморандум про пілотну реалізацію додатку «112:UA», який дозволить особам з інвалідністю у надзвичайних ситуаціях оперативно звернутися до ДНС та інших служб, що і допоможуть у критичний момент, – вважає начальник управління ДСНС в Тернопільській області Віктор Маслей.

04
04

08
08

За словами розробників, зараз вже досягнуто попередні домовленості щодо використання згаданого додатку у Києві, на Львівщині та Івано-Франківщині.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео