Наскільки прозорішими стали комунальні підприємства Тернополя

IMG_6439

Днями у приміщенні Тернопільського прес-клубу відбулась «Презентація порівняльного аналізу діяльності комунальних підприємств на предмет прозорості та публічності». Оголосили, які комунальні підприємства очолюють позиції прозорості, а які пасуть задніх. 

Під час заходу були представлені результати дослідження комунальних підприємств міста. Оцінювалися підприємства за 25 індикаторами, які входили до трьох груп: «Інформування», «Кадри та управління», «Фінанси». Дослідники проаналізували 24 КП Тернополя та сформували рейтинг.

Комунальні підприємства 2019
Комунальні підприємства 2019

– Аналіз здійснювався на основі індикаторів Методології. Інформацію про підприємства отримали через інформаційні запити та аналіз сайтів Тернопільської міської ради, сайтів комунальних підприємств, Порталу відкритих даних та www.spending.gov.ua. Бачимо позитивні зрушення у плані прозорості комунальних підприємств. Зрозуміло, що малі  підприємства не можуть повністю відповідати  всім індикаторам, адже якщо у комунальному підприємстві, де працює 2-3 людей, займатись адмініструванням сайту просто нікому, і це велика проблема, – зазначив співавтор «Методології дослідження прозорості та публічності комунальних підприємств» Максим Макар.

IMG_6529
IMG_6529

Якщо порівнювати ситуацію із минулим 2018 роком,  публічність роботи підприємств краща. Лідерами у рейтингу залишаються «Тернопільводоканал», «Тернопільський центр дозвілля і молодіжних ініціатив ім. Довженка», «Тернопільміськсвітло», значно покращили* свої показники КП «ТернопільІнтерАвіа», КП ТМР «Масив», КП «Еней».

Антитоп 6 КП
Антитоп 6 КП

Топ 6 КП
Топ 6 КП

– У рамках проєкту IWPR за підтримки МЗС Норвегії, окрім Тернополя, подібне дослідження проводиться у ще 4 містах України: Кропивницький, Рівне, Чернівці та Богуслав. Цікаво буде в результаті поглянути на те, як відрізнятимуться рівні прозорості КП в кожній з громад, – додав Василь Томчишин, керівник Центру громадського контролю «ДІЙ!» в Тернополі.

IMG_6429
IMG_6429

Якщо оцінювати індикатори, які найбільше виконують* тернопільські КП, то це:

  • продаж та оренда майна через систему ProZorro.Продажі;
  • висвітлення контактної інформації на сайті підприємства;
  • оприлюднення статуту КП.

Найменш виконувані індикатори*:

  • оприлюднення річних звітів керівника;
  • призначення керівника на конкурсних засадах;
  • оприлюднення детального звіту про використання коштів статутного капіталу.

Максимальний бал, який могли отримати комунальні підприємства становить 60,  цього року підприємства досягли  40-бальної позначки, минулого року – 35.

*Результати аналізу можуть мати похибку у межах 2%

Вибір читачів за тиждень

Відео