Судові витрати: за що прийдеться заплатити звертаючись до суду?

dc097fa0cae903a216cc8fbddfd0ab9f_500x317

Коли плануємо звернутися до суду, одне із перших питань, що виникає – у скільки нам це обійдеться? Чітку відповідь, не знаючи деталей справи, дати неможливо, адже кожна справа індивідуальна. Проте, давайте розбиратися разом, що Вам потрібно буде оплатити у судовому процесі.

Судові витрати складаються із двох основних блоків:

  1. судового збору;
  2. витрат пов'язаних з розглядом справи.

Розмір судового збору визначається окремим законом та оновлюється щорічно, він відрізняються залежно від категорії справи, проте за загальним правилом не може бути меншим за 768,40 грн. Майте на увазі, якщо справа майнового характеру, наприклад про визнання права власності на будинок, то Вам прийдеться заплатити 1% від  вартості будинку.

Пам’ятайте! Кожна справа індивідуальна - законом встановлено ряд пільг по сплаті судового збору та численні особливості щодо окремих категорій справ.

Другою частиною судових витрат, є витрати пов’язані з розглядом справи, які включають у себе:

  1. витрати на професійну правничу допомогу;
  2. пов’язані із залученням свідків, спеціалістів, перекладачів, експертів та проведенням експертизи;
  3. пов’язані з витребуванням доказів, проведенням їх огляду, тощо.
  4. пов’язані з вчиненням інших процесуальних дій, необхідних для розгляду справи.

Витрати на професійну правничу допомогу - це гонорар Вашому адвокату. Про його розмір, зазвичай, він повідомить одразу після ознайомлення з деталями справи. Тут є велика градація цін, але радимо Вам опиратися не на вартість години або процесу, а на професійність, рекомендації та репутацію свого представника.

Часто в судовому процесі необхідно підтвердити особливі обставини справи - тут доведеться залучати експертів, спеціалістів - їх робота також оплачується додатково, як і оплачуються витрати пов’язані із допитом свідків, витребуванням чи забезпеченням доказів, тощо.

В суді, як і у житті, за усе потрібно платити, проте радує одне - якщо рішення суду винесено на Вашу користь, понесені Вами витрати (якщо усі вони документально підтверджені належним чином) компенсуються протилежною стороною. Майте на увазі, в протилежному випадку - Ви повинні компенсувати всі витрати своєму опонентові.

Опираючись на власний досвід, можемо сказати, що вартість судового процесу для його учасника може різнитися від  3000 грн. у справах незначної складності (наприклад про розлучення чи стягнення аліментів) і до багатотисячних сум у справах із такою ж ціною позову.

Ольга Боднар, адвокат, керуючий АО «Твій адвокат», 0673513500

Вибір читачів за тиждень

Відео