Віра Олександрович

На Тернопільщині – проти ініціативи Бужанського і за відкликання народних депутатів (фото, відео)

Без гучних політичних звернень і заяв не минає жодне засідання Тернопільської обласної ради шостого скликання. Цю традицію депутати підтримали і 17 грудня.

Нагадаємо, 5-те засідання 12-ї сесії скликали на вимогу уповноважених представників депутатських фракцій. Того дня депутати встигли і посваритися, і ухвалити чимало цікавих рішень (читайте ТУТ, ТУТ і ТУТприм.).

Депутати1
Депутати1

По-перше, на сесії прийняли звернення до керівництва держави щодо недопущення скасування Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної». У залі знайшлося 38 «за». Фактично – це максимальна кількість голосів при ухваленні рішень того дня, тобто політики були одностайними. Тим паче, сам голова облради Віктор Овчарук закликав підтримати таке звернення.

У документі йдеться (цитуємо): «Ми, депутати Тернопільської обласної ради занепокоєні ініціативою нардепа від «Слуги народу» Максима Бужанського, який вимагає скасувати закон про мову. Наголошуємо, що будь-яка ревізія закону про державну мову або взагалі його скасування сьогодні - неприйнятні. Ми попереджаємо, що будь-які реваншистські спроби скасувати або внести зміни до мовного закону отримають рішучу відсіч не тільки від обранців Тернопільщини, а й від усіх патріотів України».

До речі, внесла це звернення на розгляд колег Ольга Поляк.

Депутати2
Депутати2

По-друге, депутати звернулися до Верховної Ради із вимогою щодо розробки та невідкладного ухвалення Закону «Про відкликання народних депутатів України». Таку пропозицію вніс Василь Чашка. Причому депутат запропонував поставити це питання №1 у порядку денному.

У документі йдеться (цитуємо): «21 липня 2019 року відбулись позачергові вибори до Верховної Ради, результатом яких стало обрання так званої «монобільшості» - політичної партії «Слуга Народу». Тернопільська обласна рада неодноразово надсилала звернення до керівництва Держави, але жодної відповіді депутатам місцевого органу самоврядування, зокрема, Тернопільської обласної ради не приходило. Відповідно, ми висловлюємо своє обурення тотальному ігноруванню голосу депутатського корпусу, які були обрані в 2015 році вільно і демократично. Також нас обурила некоректна поведінка народних депутатів України, які не відстоюють права виборців на своїх виборчих округах, адже Тернопільська обласна рада неодноразово надсилала і їм, у тому числі, рішення пленарних засідань та додаткові звернення представницького органу Тернопільщини. Також, нас, як представників народу, яких обрали жителі краю ображають поведінка та діяння з умислом ряду народних обранців з абсолютно різних депутатських фракцій Верховної Ради, зокрема представників Тернопільщини, які перебувають у фракції «Слуги Народу». Кримінальні справи не політичного характеру, хуліганство і неетична поведінка народних депутатів змушує визнати їхню повну некомпетентність та відсутність елементарної депутатської і чоловічої етики. Саме тому, ми звертаємося з вимогою у найкоротші терміни розробити механізм та ухвалити Закон «Про відкликання народних депутатів України».

Депутати3
Депутати3

Напевно, це звернення стало результатом скандалу, що виник через бійку екснардепа і колишнього голови Тернопільської облради Олексія Кайди із «слугою» Андрієм Богданцем просто під час засідання в аграрному комітеті Ради. Стався той конфлікт 11 грудня, і тепер свободівцю загрожує кримінал за завдання тілесних ушкоджень нинішньому нардепу від Тернополя.

Депутати4
Депутати4

Окрім того, обласна рада звернулась до Верховної Ради із особливим проханням – урочисто відзначити на державному рівні дві пам’ятні дати, пов’язані із нашими земляками. Йдеться про 150 років із дня народження Соломії Крушельницької і Богдана Лепкого. Обидва ювілеї відзначатимуть у 2022 році.

Фото і відео авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео