Оксана Бучко

В ОТГ на Тернопільщині отримали доступ до якісної питної води

P91212-153108(1)

Доступ до якісної питної води отримали більше двох тисяч жителів завдяки підтримці програми USAID DOBRE. У першу чергу воду запустили у місцевій амбулаторії Іванівської ОТГ.

 - Дуже почесно долучитися до запуску такого надзвичайно важливого для громади проекту. Адже вирішення проблеми водопостачання для вас насправді було першочерговим. Таке якісне втілення цього проєкту – свідчення вашої спроможності та успіху реформи децентралізації, яка дає більше ресурсів, більше можливостей для реалізації необхідних рішень на місцях. І ми – USAID – дуже раді підтримувати такі починання, – зазначила Сюзан Фріц.

Завдяки співпраці із Програмою DOBRE у двох селах громади – Іванівці та Сороцькому – проклали 21 кілометр магістральних труб. Після завершення індивідуальних підключень до будинків та проведення необхідних випробувань навесні воду запустять в решту системи. В Іванівській громаді вода була критичною проблемою кілька останніх років. Сильно зменшився рівень води в криницях, крім того це були поверхневі води, які зазвичай найбільше забруднені.

- Три роки тому ми були змушені задуматися над вирішенням проблеми водопостачання. Через кліматичні зміни у нашій громаді почала пропадати вода – обміліли криниці та повністю висохли кілька ставків. Тому ми зробили на цьому акцент у стратегії розвитку та крок за кроком разом із DOBRE втілювали цей проект. Дякуємо Агентству США з міжнародного розвитку за таку своєчасну підтримку, – наголосив голова Іванівської ОТГ Руслан Шафранович.

P91212-133344(1)(1)
P91212-133344(1)(1)

У чотирьох селах громади пробурували глибинні свердловини та збудували водозабори. Для цього громада взяла участь в державній програмі «Питна вода». Наступного року систему централізованого водопостачання почнуть прокладати в селі Глищава. За словами голови громади, гроші на це вже закладені в бюджеті. Також розроблений такий проект для села Ілавче.

- Думаю, із таким темпом, ми десь за два роки могли б забезпечити якісною водою всіх мешканців нашої громади. У планах також другий етап покращення послуг у співпраці з Програмою DOBRE – ремонт комунальних доріг. А в компоненті місцевого економічного розвитку плануємо проєкт підтримки малих фермерів нашої громади – для них хочемо закупити зернову сушарку, – зазначив голова Іванівської громади Руслан Шафранович.

До слова, за підсумками 2019 року Іванівська громада зайняла 2 місце в Україні серед сільських громад-партнерів програми DOBRE за показниками рівня спроможності та отримала приз 35 тисяч доларів. Індекс спроможності місцевого самоврядування (Participatory Municipal Capacity Index – PMCI) розроблений організацією Global Communities та адаптований у рамках програми DOBRE для оцінки місцевого самоврядування в Україні. Індекс вимірюється за 20 показниками. Основні характеристики, які оцінюють – лідерство та управління, надання послуг у громаді, управління фінансами та бюджетом, участь громадськості.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео