Тамара Коблик

9 січня в історії Тернопільщини

9

Цього дня народилися:

Джоджик Ярослав (1960, м.Тернопіль) - український політик. З березня 1998 по квітень 2002 — Народний депутат України 3-го скликання. З квітня 2002 по березень 2005 — Народний депутат України 4-го скликання, обраний за списками виборчого блоку Віктора Ющенка «Наша Україна». Член Української народної партії.

джоджик
джоджик

Підгрушна Олена (1987, Легниця, Нижньосілезьке воєводство, Польща) — українська біатлоністка, заслужений майстер спорту України, чемпіонка Олімпійських ігор у Сочі, чемпіонка світу, 5-разова чемпіонка Європи, переможниця і призерка етапів Кубка світу з біатлону. З 25 березня 2014 по 8 квітня 2015 — заступник Міністра молоді та спорту України. Проживала у селищі Велика Березовиця — передмісті Тернополя.

Olena_Pidhrushna_2010
Olena_Pidhrushna_2010

Проць Лілія (1974, с. Смиківці Тернопільського району) — українська спортсменка (пауерліфтинг), тренер, громадська діячка. Майстер спорту України міжнародного класу з пауерліфтингу (1995). Кандидат у майстри спорту із шашок і важкої атлетики. Чемпіонка світу з пауерліфтингу.

проць
проць

Чубатий Володимир (1895, хутір Гаї Ходорівські, Тернопіль – 7.05.1949, м.Воркута, Росія) - священник, громадський діяч.

чубатий
чубатий

Шагайда Степан (справжнє прізвище — Шагадин, 1896, с. Білоголови, нині Зборівського району Тернопільської області — 12 січня 1938, м. Київ) — український актор театру і кіно.

Шагайда_Степан_Васильович
Шагайда_Степан_Васильович

Цей день в історії Тернопілля:

9 січня 1912 року – освячено Троїцький собор Свято-Успенської Почаївської Лаври

Національний день мучеників ( National Martyrs 'Day ) заснований в країні в пам'ять про події 1964 року. 9 січня патріотична демонстрація закінчилася невиправданою жорстокістю. Близько двохсот учнів і студентів з прапором Панами пройшли маршем уздовж зони Панамського каналу. За всіма оцінками це повинен був бути мирний протест проти присутності військ США.

Треба сказати, що для панамців звільнення від військової присутності США довгі роки було питанням історичної справедливості, тому постійно виникали конфлікти між жителями Панами і північноамериканськими військовими.

На мирний протест студентів 9 Січня 1964 військові США відповіли вогнем. Сотні студентів були поранені, більше двадцяти вбиті. В пам'ять про ті події на колишньому «кордоні» спорудили монумент Героям панамської нації.

Результат пошуку зображень за запитом "Національний день мучеників в Панамі"

Іменини сьогодні святкують Антоніна, Степан, Федір.

Вибір читачів за тиждень

Відео