Віра Олександрович

Тернополянам порадили щепитися і про всяк випадок підготували лікарні до навали пацієнтів (фото, відео)

Дбати про профілактику інфекційних недуг і при появі тривожних симптомів відразу звертатися до сімейних лікарів, закликали тернополян місцеві медики. Принагідно вони запевнили: у разі потреби, всі лікувальні заклади Тернополя готові до прийому пацієнтів.

Нагадаємо, ситуація із захворюваністю на грип, гострі респіраторно-вірусні інфекції (ГРВІ) та пневмонію у місті і всій Тернопільській громаді – стабільна і контрольована. Ба більше, рівень захворюваності на інфекційні недуги нині є значно нижчим за порогові показники. Про це медики розповіли 14 січня під час брифінгу. 

Лікарі1
Лікарі1

– Показник захворюваності стоном на 2-й тиждень року склав 440 випадків на 100 тис. населення, що становить 64,6% від орієнтовного показника визначення низького рівня початку епідемії, – каже начальник міського відділу охорони здоров’я і медичного забезпечення Василь Даньчак. – Тобто низький рівень початку епідемії становить 681 випадок на 100 тис. населення. 

Хоча, за його словами, із середини грудня, справді, збільшувалася кількість хворих на пневмонію із важким перебігом, а відтак – більше людей довелося госпіталізувати. І до загострення ситуації лікарні Тернополя цілком готові. 

– Наша лікарня є спеціалізованою з цього виду недуг, тому у лікарню №2 доправляють усіх важких хворих із пневмонією, – додає директор цього комунального некомерційного підприємства Ростислав Левчук. – У нас є спеціалізовані ліжка і спеціалісти. Весь ресурс пристосований для лікування таких хворих. Через це ми і спостерігаємо збільшення кількості хворих. Так, троє померло. Але в жодного із них не діагностували грип або вірусну патологію. 

За словами медика, 14 січня у лікарні перебував 41 пацієнт із пневмонією. Причому вірусно-бактеріальну пневмонію встановили лише у трьох. Грип А діагностували в одному випадку, решта хворих мають бактеріальні форми пневмонії. 

– У лікарні є 395 ліжок, заповнені зараз – 335, тобто 60 ліжок – вільні, - підкреслює пан Левчук. – Ми готові до будь-яких ситуацій.

Нагадаємо, тернопільські медики попросили тернополян не займатися самолікуванням і пройти вакцинацію. Із дозволу сімейного лікаря це можна зробити навіть зараз, причому подбати про такий захист насамперед варто людям із груп ризику.

– Найкращим засобом, що забезпечує повноцінну і високоефективну профілактику грипу, є вакцинація, – підкреслює директор Тернопільського міського комунального закладу «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Микола Медвідь. – Щеплення від грипу рекомендується робити дітям у віці від 6-ти місяців, а також усім дорослим.

Артимович
Артимович

Варто також зазначити, що від початку року лікарі спостерігали значне зниження захворюваності серед дітей різного віку. Головна причина такого покращення – канікули, каже директор Комунального некомерційного підприємства «Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня» Андрій Артимович. Однак це не має заспокоювати батьків, адже вони мають розуміти, що дитячий організм може відреагувати на недугу особливим чином.

До речі, він підкреслив, що у поліклініках дитячих лікарень тепер немає жодних черг. Записатися на прийом можна онлайн, причому лікар буде чекати пацієнта чітко о тій годині, на коли йому призначили. Окрім того, педіатри охоче відвідують хворих дітей вдома, аби не було супутнього зараження.   

Довідка. У разі захворювання варто якомога швидше звернутися до лікаря. Не займатися самолікуванням, адже це дуже небезпечно. Регулярно вживати загальнозміцнюючі препарати і засоби для підсилення імунітету. Забезпечити всім членам сім’ї повноцінне харчування із високим вмістом вітамінів у природному вигляді. Крім того, в період зростання захворюваності на грип необхідно: - уникати контакту з особами, які мають симптоми грипу (якщо така людина з’явилася у вашому оточенні, постарайтеся дотримуватися дистанції не менше 2 м); - обмежити перебування в місцях великого скупчення людей; - якомога частіше провітрювати приміщення; - намагатися не торкатися очей, носа, рота немитими руками; - уникати обіймів, поцілунків і рукостискань; - прикривати ніс і рот при чханні або кашлі одноразовою паперовою серветкою, яку одразу ж після використання треба викинути; - частіше мити руки (цього правила особливо важливо дотримуватися дітям!).

Фото і відео авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео