Віра Олександрович

Медики спростували інформацію про епідемію вірусної пневмонії у Тернополі (фото, відео)

Випадки важкого перебігу захворювання на грип і гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ) у Тернополі дійсно останнім часом реєстрували. Втім, загального збільшення числа хворих на ці недуги, порівняно зі статистикою минулих років, медики не помітили.

А тому лікарі спростували інформацію, оприлюднену нещодавно одним із центральних телеканалів – про епідемію вірусної пневмонії. Натомість вони підкреслили: серед місцевих жителів склалася негативна традиція не звертатися до медиків у разі хвороби, а займатися самолікуванням доти, поки ситуація не зайде надто далеко. Тож іноді допомагати вже пізно.

Лікарі2
Лікарі2

– Лише вчора до нас привезли пацієнта, який цілий місяць (!) хворів на пневмонію, але не звертався до лікарів, – каже головний лікар Тернопільської міської лікарні №2 Ростислав Левчук. – Уявляєте у якому стані його доправили?

Про це медик розповів сьогодні, 14 січня, під час брифінгу, скликаного у Тернопільській міській раді. У зустрічі брали участь начальник міського відділу охорони здоров'я і медичного забезпечення Василь Даньчак і керівники лікарень міста. Вони всі наголошували, що ситуація в місті щодо захворюваності на грип і ГРВІ – стабільна і контрольована.

Нагадаємо, раніше у місцевих ЗМІ повідомляли, що на Тернопіллі від пневмонії померли троє людей. Втім, за словами медиків, це зовсім не свідчить про якусь епідемію. Ба більше, кількість хворих на грип і ГРВІ нині навіть не наблизилася до мінімальної епідемічної межі. До неї ще залишається 35%. Ускладнення у вказаних хворих виникли через запізніле – на 5-7-10 день недуги – звернення до лікарів, наголосив Василь Даньчак. До того ж, вірус спричинив хворобу не у всіх випадках, адже більшість зареєстрованих у місті пневмоній – бактеріального походження. Таку статистику підтвердив керівник Тернопільської лікарні швидкої допомоги Ярослав Чайківський. В інфекційному відділенні цього медзакладу нині менше хворих, ніж було в цей час торік.

– Зараз у стаціонарі нашої лікарні перебувають на лікуванні 36 хворих із пневмонією, шість із них – важкі, – додає Ростислав Левчук. – Причому серед тих, хто лікується, – двоє медичних працівників. Вони також неправильно оцінили симптоматику. Ось тому я і наголошую: щоб був правильний діагноз, треба радитися із фахівцями.

Принагідно лікарі нагадали про профілактику захворювань, підкресливши, що найбільш дієвим заходом є вакцинація. Причому щепитися здорові люди можуть навіть тепер, адже у кінці січня-на початку лютого очікують другий пік захворюваності на ГРВІ та грип.

Медики і надалі будуть ретельно моніторити ситуацію із рівнем захворюваності у Тернопільській міській територіальній громаді, а через ситуацію, що склалася, вже створили спеціальний оперативний штаб. Будь-яку інформацію громадяни можуть отримати або, навпаки, повідомити на гарячу лінію у Тернопільській міськраді – 52-56-96.

 До слова, від складної запущеної пневмонії у Тернопільській міській лікарні №2, що спеціалізується на лікуванні важких випадків цієї недуги, дійсно за останній час померли троє жителів області працездатного віку. Однак штам грипу А підтвердили лише в одного хворого. За даними Ростислава Левчука, 2016-му від пневмонії у лікарні померли 22-є краян, у 2017-му – 7, у 2018-му – 14, а торік – 12.

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео