Віра Олександрович

Жителі Тернопільщини за рік купили для армії не менше 14 танків «Булат»

BM_«Bulat»

На Тернопільщині для потреб української армії у 2019-му сплатили понад 290,2 млн грн. Якщо припустити, що танки «Булат» коштую близько 20 млн грн, то краяни, по суті, «купили» не менше 14 таких машин.

Як повідомили у Секторі комунікацій Головного управління Державної податкової служби (ДПС) у Тернопільській області, кожен житель Тернопілля, хто отримує офіційну зарплату чи чесно декларує доходи, може впевнено стверджувати, що підтримує національне військо фінансово.

- Адже з цих доходів громадянин сплачує військовий збір, який спрямовується до загального фонду держбюджету, а тоді – на підтримку армії, - пояснюють у податковій. - Так, закон передбачає, що із доходів фізичних осіб обов’язково справляється цей платіж.

Якщо говорити мовою цифр, то упродовж 2019-го платники податків Тернопілля задля підтримки армії сплатили 290 млн 235,5 тис. грн військового збору. При цьому очікувані надходження перевищили на 5,4 млн грн.

- Порівняно із січнем-груднем 2018-го сплата зросла на 43 млн 898,4 тис. грн, або на 17,8%, - уточнюють фахівці. - Тобто у середньому щомісяця платники сплачували майже 24,2 млн грн.

Нагадаємо, військовий збір ввели в Україні із серпня 2014 року як додаткове джерело фінансування і підтримки армії, яка виконувала завдання у зоні АТО, а тепер - Операції об’єднаних сил.

- Ставка збору – незмінна, - наголошують у податковій. - Вона становить 1,5%.

До речі, «Укроборонпром» позиціонує танк «Оплот» як найкращу вітчизняну розробку. Один такий танк коштує 120 мільйонів гривень. У виробництві задіяні близько 100 українських підприємств. Танки «Булат» - ушестеро дешевші, повідомляли у 2017 р. на «Громадському». Звісно ж, за цей час комплектуючі могли подорожчати.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео