Віра Олександрович

Жителів Тернопільщини на кримінал здебільшого штовхає горілка (відео)

Зафіксованих у журналі Єдиного обліку звернень громадян заяв упродовж 2019 року побільшало, але загалом рівень злочинності на Тернопільщині торік значно знизився.

Причому поменшало саме важких злочинів і майже всі вони – розкриті. Тривогу у поліцейських викликає лише статистика різних порушень, скоєних громадянами напідпитку. Про це сьогодні, 20 січня, йшлося під час пресконференції начальника Головного управління Національної поліції (ГУНП) у Тернопільській області Олександра Богомола. Він також акцентував на налагодженні взаємодії правоохоронців із населенням, на ефективності розкриття і розслідування кримінальних правопорушень, а також на виявленні і попередженні злочинів, особливо – важких.

Керівник відомства запевнив, що працівники поліції Тернопілля робили все можливе, аби бездоганно виконувати покладені на них завдання і, разом із тим, не втратити довіру населення до людей у формі. Власне, збільшення кількості заяв, зафіксованих у службі «102», Олександр Богомол напряму пов’язує із тим, що жителі області дійсно розраховують на допомогу правоохоронців. Тим паче, роботу поліцейські вели у кількох напрямках.

Олександр Богомол принагідно зауважив, що загальний рівень злочинності в області дійсно знизився. Так, у журналі Єдиного обліку звернень громадян упродовж 2019-го правоохоронці зареєстрували 104 тис. 655 повідомлень. Серед них лише трохи більше 6 тисяч – кримінальні правопорушення.

– Упродовж минулого року відбувалися різні спільні відпрацювання поліцейських із співробітниками силових структур краю, – каже він. – У ході спецоперацій оперативники викрили 5 озброєних злочинних угруповань, які скоювали злочини на території краю. До речі, серед підозрюваних були й громадяни інших держав.

Окремий напрямок роботи поліції, за словами пана Богомола, – боротьба із домашнім насильством. Для цього у 2019-му навіть створили спеціальні підрозділи. Однак найпоказовішою, на думку головного поліцейського краю, є статистика, що свідчить про зменшення кількості вбивств, нападів, зґвалтувань, грабежів і навіть крадіжок.

– Ми розуміємо, що цифри, – це лише статистика, – визнає він. – Але ж ми мусимо на основі чогось аналізувати ефективність своєї роботи. До того ж, деякі дані є доволі показовими. Наприклад, торік у нас сталося 11 вбивств і лише одне із них ми поки що не розкрили. Загальний відсоток розкриття у 2019-му склав 42,6%.

Зупинився Олександр Богомол і на проблемах смертності та травматизму у результаті дорожньо-транспортних пригод (ДТП). Тим паче, саме ця статистика показала зростання.

– Зросли показники у категорії злочинів, вчинених у стані алкогольного сп’яніння, – уточнює він. – Це також стосується числа аварій і травмованих у них людей.

Значна кількість автопригод, за словами правоохоронця, трапилася саме через керування автівками водіями, які були напідпитку. Показовим у цьому плані є випадок із медиком, який із 1,93 проміле алкоголю у крові сів за кермо щойно купленого для місцевої амбулаторії службового авто «Рено Дастер».

– Патрульні звернули увагу на машину, бо водій порушив правила, – каже пан Богомол. – Добре, що він біди ніякої не скоїв. Адже машина – нова, потужна. Міг когось покалічити або техніку розбити, а вона, до речі, недешева…

Частина трагедій на дорогах краю, на його думку, сталася також через неуважність пішоходів і через порушення правил дорожнього руху. Ефективною торік була і боротьба поліцейських із розповсюдженням наркотиків на Тернопіллі.

Олександр Богомол наголосив, що поліцейські й надалі продовжуватимуть працювати над розкриттям резонансних злочинів і зниженням криміногенної ситуації на території Тернопільщини. Наприклад, поліцейські нині особливо ретельно ведуть слідство щодо загибелі студентки із Нігерії. Про результати розслідувань у деяких інших резонансних справах читайте на «Терені» згодом.

Фото і відео авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео