Віра Олександрович

Тернопіль: у наркодилерів вилучили метамфетаміну майже на пів мільйона гривень (фото, відео)

Складну спецоперацію вчора, 23 січня, провели правоохоронці на території трьох областей, у тому числі – й на Тернопільщині. Свідками роботи співробітників місцевих управлінь КОРД та СБУ стали звичайні тернополяни, тож містом поповзли чутки. 

Щоб їх розвіяти, у Головному управлінні Національної поліції (ГУ НП) в Тернопільській області сьогодні, 24 січня, провели брифінг. На питання журналістів відповідали: головний прокурор області Петро Бойко, начальник ГУ НП в області Олександр Богомол, а також начальник обласного управління стратегічних розслідувань Василь Джиджора і т. в. о. начальника Тернопільського управління департаменту внутрішньої безпеки України Олександр Мерена.

Нагадаємо, йдеться про справу, про яку «Терен» уже докладно розповів. Загалом правоохоронці провели санкціонованих 70 обшуків. Вилучити вдалося марихуану, а також – понад кілограм важкого наркотику – метамфетаміну, або ж «солі». Якщо припустити, що 1 грам такого зілля «на ринку» нині коштує понад 400 грн, то робоча партія товару, вилучена вчора, тягне приблизно від 400 тисяч гривень. За попередніми даними поліції, такий бізнес був суперприбутковим, адже приносив від 25 до 50 тисяч гривень на день. 

Зважаючи на складність операції, у ній задіяли чимало правоохоронців із різних підрозділів і служб. Усі вони мали бути добре підготовленими, адже всі очікували на жорсткий опір підозрюваних. Власне, так і вийшло. Як повідомив прокурор області Петро Бойко, під час операції вилучили зброю і боєприпаси, а також чималу суму коштів і засоби зв’язку. 

Загалом у цій справі затримали 11 осіб. Оскільки підозрюваних настільки багато, то процедура їх оформлення затягнулася. Втім, ще сьогодні усім мають повідомити про підозру і обрати у суді запобіжний захід, додає обласний прокурор. 

– У нас вже зібрана значна доказова база, – запевняє Василь Джиджора. – Проте в інтересах слідства ми не можемо всю інформацію оприлюднювати. Про все докладно ви дізнаєтеся після завершення слідства. Як усе відбувалося, ви можете побачити на цих робочих зйомках. Ми мусили про це розповісти, бо багато операцій проходило в межах міста. Свідками стали чимало звичайних перехожих.

Брифінг2
Брифінг2

Принагідно журналістам, присутнім на брифінгу, пояснили, як і де 23 січня вище описані події відбувалися. На цих кадрах видно, як діяли правоохоронці, а також – самих підозрюваних, хоча поки що і «без облич».  

Що цікаво, є припущення щодо причетності до вказаного злочину працівників правоохоронних органів, тому до справи долучили Олександра Мерену і його підлеглих. 

– Хочу вас запевнити: ми готові до документування справ, у яких фігурують поліцейські, якщо вони порушують закон, – каже він. 

До речі, всі вилучені наркотики вже передали у Тернопільський науково-дослідний експертно-криміналістичний центр (НДКЦ), де й проведуть відповідні експертизи. 

– Йдеться про дуже великий обсяг наркотиків, така партія була робочою, – додає Олександр Богомол. – Це – не запаси на великий проміжок часу, а це робоча партія, яка розходилася за тиждень чи два, залежить від кількості клієнтів. 

Зауважимо, враховуючи те, що санкції інкримінованих зловмисникам статтей передбачають конфіскацію майна, нині правоохоронці встановлюють і перелік майна, що належить затриманим особам. Відповідно, згодом на це все накладуть арешт, щоб злочинці після того, як понесуть заслужене покарання, не змогли скористатися злочинно набутим майном і коштами. 

Брифінг3
Брифінг3

Про результати розслідування у цій резонансній справі правоохоронці пообіцяли розповісти докладно згодом, коли цю інформацію уже можна буде оприлюднювати.

Фото і відео авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео