Орест Сарматський

Господиня із Запорізької області виготовляє незвичайні овочеві цукати (Агроновини)

2402 (Copy)

Цукати можна робити практично з усіх ягід, а ще багатьох фруктів і навіть овочів. У цьому переконана господиня тепличного господарства з Кам’янки-Дніпровської Віра Кузьменко, пише SEEDS.

Містечко в якому мешкає Віра Кузьменко невелике – багато свіжих ягід не продаси, і на великий ринок дістатися складно, нарікає господиня.

- Свіжу ягоду продавати дуже складно. Зараз купівельна спроможність дуже слабка. У нас є овочевий ринок, але дуже маленький. Я там теж торгую. Але поряд з нами є село з великим оптовим ринком – туди всі і везуть свій товар на машинах. Але кудись вивозити – немає транспорту, – розповідає Віра Кузьменко.

Господиня тепличного господарства з Кам’янки-Дніпровської Віра Кузьменко.

На своїй ділянці господиня вирощує полуницю, ягоди, абрикоси, персики, малину, ожину і смородину.

- Маленьке господарство, тому намагаюся все переробляти, – розповідає вона. Щоб не втрачати зібраний урожай Віра Кузьменко вирішила зайнятися переробкою і за останні роки досягла в цьому чималого успіху. - Я роблю пастилу фруктову з яблук, полуниці, малини, ожини, смородини, абрикоса, персика. З будь-якої ягоди я роблю пастилу. А ще роблю родзинки і цукати.

Цукати можна робити теж практично з будь-якої ягоди, можна з апельсинів або ківі, і навіть овочів – гарбуза і моркви. З морквини виходять навіть смачніші за гарбузові. І запаху морквини немає взагалі.

Цукати і пастилу господиня продає через інтернет. Там же шукає нові рецепти. Ось тільки частенько ці рецепти приховують маленькі хитрощі і секрети, без знання яких успіху не побачиш.

- Доводиться все пробувати самій: чи все в рецептах написане вірно, чи якісь нюанси рецептури все ж приховують. Свої секрети в рецептах багато хто залишає.

Ось як у мене з яблуками. Я вже 3 роки намагаюся цукати з яблук зробити, але у мене все ніяк не виходить. В жодному рецепті з інтернету ніде не написано як правильно розливати пастилу до сушарки. У кожного свій секрет, – констатує Віра Кузьменко.

Однак експериментувати і розробляти свої рецепти, тепер уже зі своїми особистими секретами господиня не перестає. Адже останнім часом купівельний попит помітно змінився, і після найпопулярніших цукатів з полуниці, абсолютно несподівано йдуть цукати з гарбуза та моркви. І на цьому овочевий ряд аж ніяк не закінчується.

 

Імпорт яблук та груш до України збільшився у 15 разів  

2401 (Copy)
2401 (Copy)

Цієї зими майже всі фрукти українцям доводиться купувати дорожче, ніж рік тому. Про це повідомляють експерти «Інфо-Шувар», цитуючи дані власного моніторингу цін на ОРСП «Шувар», найбільшого гуртового ринку Західної України.

Наразі найбільший приріст цін зафіксовано по яблуках та грушах, на початку 2020 року ці фрукти продаються в 2 рази дорожче, ніж рік тому. Апельсини та банани подорожчали на 20% та 10% відповідно, а вартість мандаринів за рік майже не змінилась. І тільки виноград в цьому році пропонується дешевше.

- Вартість імпортних фруктів напряму залежить від ситуації на валютному ринку, але в цьому сезоні  ціни на фрукти зросли навіть в умовах укріплення гривні.  Найцікавішим є те, що обсяги імпорту теж продовжують зростати, тобто українці стали менше звертати увагу на ціну, а більше цікавляться якістю та асортиментом продукції, – розповідає Тетяна Гетьман, керівник департаменту «Аналітика» ОРСП «Шувар».

За даними «Інфо-Шувар» найбільший приріст за обсягами імпорту зафіксовано по яблукам та грушам, їх з липня по листопад 2019 року ввезли в 15 разів більше, ніж в той самий період рік тому. На другому місці за темпами зростання імпорту знаходяться екзотичні фрукти, з січня по листопад  2019 році пропозиція цієї продукції на українському ринку зросла в 1,5 рази.

Імпорт винограду також помітно збільшився – на 47%. Бананів та цитрусових в 2019 році імпортували на 13% та 4% більше, ніж в 2018 році.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео