Віра Олександрович

Сухі цифри: інвестиції у будівництво житла у Тернополі склали 70% від плану (фото)

Корчак

У порядок денний наступної, уже 45-ї сесії Тернопільської міської ради може потрапити такий пункт: «Про виконання Програми економічного та соціального розвитку Тернопільської міської територіальної громади на 2019 рік».

Автор цього проекту - начальниця міського управління економіки, промисловості і праці Тетяна Корчак. Якщо депутатів задовольнить її звіт, то вони візьмуть його до відома.

Депутати1
Депутати1

Власне, весь документ – доволі об’ємний, 37 сторінок 12-м кеглем. Ознайомитися із ним можна ТУТ. Ми ж пропонуємо вам звернути увагу на найцікавіші дані інформації про виконання Програми економічного та соціального розвитку Тернопільської міської територіальної громади (МТГ) на 2019 рік.

Так, виробничий потенціал міста складається із понад 120-ти промислових підприємств. Більшість із них орієнтується на внутрішній ринок. Втім, зовнішньоторговельні операції товарами місто здійснювало із партнерами із 84-х країн світу. Причому до країн СНД експортували 16,8% усіх товарів, до країн Західної Європи – 71,2%. Найбільші обсяги таких поставок здійснювали до: Польщі – 19,9%, Нідерландів – 9,6%, Швейцарії – 9,2%, Австрії – 7,7%, Білорусі – 7,5% і Португалії – 3,6%.

Окрім того, у громаді - 23,6 тис. одиниць суб’єктів малого і середнього підприємництва, кількість працюючих 43,2 тис. За підсумками 2019 року, такі підприємці реалізували продукції (товарів, послуг) на суму 24 млрд 860,3 млн. грн., що більше, ніж у 2018-му.

Депутати2
Депутати2

Що цікаво, у місті - 341 заклад ресторанного господарства і громадського харчування, 698 об’єктів побутового обслуговування, 172 тимчасові споруди, 142 об’єкти дрібнороздрібної торгівлі, а також - 34 АЗС і ГЗС. До того ж, налічується 21 діючий ринок.

У місті працюють 70 підприємств з іноземними інвестиціями. Автори документа підкреслили, що Тернопіль посідає високі місця у різноманітних інвестиційних рейтингах. Втім, у 2019-му, за попередніми даними, освоїли лише 3 млрд 400 млн грн капітальних інвестицій, що становить 85% програмних показників. У житлове будівництво вклали 1 млрд 645 млн грн, тобто 70% від запланованого. Інвестиції надійшли із 30 країн світу. Основні країни-інвестори: Німеччина, Польща та Італія.

Прозвітували автори документу і про ділову співпрацю із містами-партнерами Тернополя. Згадали принагідно і про облаштування індустріального парку «Тернопіль», а також 9 проектів регіонального розвитку. Зокрема, у 2019 році за рахунок коштів Фонду регіонального розвитку реалізували проект «Дамба Тернопільського ставу на вул. Руській у Тернополі – реконструкція». Загальний обсяг фінансування 3 млн 835,77 тис. грн.

Депутати3
Депутати3

Чисельність незайнятого населення, що перебувало на обліку протягом січня-грудня 2019 року у міськрайонному центрі зайнятості, з урахуванням зареєстрованих на початок року, склала 8 284 особи, що на 532 особи менше, ніж за аналогічний період 2018 р. Окрім того, у місті вдалося зберегти позитивну тенденцію зростання доходів населення. Розмір середньомісячної зарплати становив 8 тис. 950 грн, а середній розмір пенсії – 2 тис. 673,85 грн.

Туристичну діяльність у місті здійснюють понад 80 організацій. Однак їхня абсолютна більшість спрямована на виїзний туризм і недостатньо уваги приділяє питанням в’їзного туризму та якісного обслуговування гостей. Маємо 29 готелів. Однак їхній рівень діяльності значною мірою не відповідає сучасним вимогам.

Є ще кілька цікавих цифр. Наприклад, у Тернопільській МТГ зареєстровані 1856 багатодітних сімей, де виховують 5 898 дітей. За звітний період 21 дитині надали статус дитини-сироти і дитини, позбавленої батьківського піклування, ще 15 дітей влаштовано під опіку і піклування, 36 дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах, поставили на облік служби у справах неповнолітніх і дітей.

Депутати4
Депутати4

У медичній галузі міста працюють 3 600 чоловік. У закладах охорони здоров’я є 930 стаціонарних ліжок і 215 ліжок денного стаціонару. Жителі МТГ уклали 143 тис. 280 декларацій, що становить 75,4%  від загальної чисельності дорослого населення.

Право громадян на отримання дошкільної, початкової, базової, повної загальної середньої та позашкільної освіти забезпечують: - 38 закладів дошкільної освіти; - 41 заклад загальної середньої освіти; - 4 заклади позашкільної освіти.

Прикметно, що у різних частинах звіту вже згадали і про стан різних галузей у селах, що приєдналися до МТГ. Зокрема, мережа закладів культури зросла за рахунок клубів.

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео