Віра Олександрович

«STOP трудовому рабству»: у профспілках на Тернопільщині готують протестну акцію (фото, відео)

«Якщо вони (нинішнє керівництво країни – прим.) не хочуть домовлятися у кабінетах, то ми вийдемо на вулиці», – каже голова Тернопільської обласної ради профспілок Андрій Присяжний. 

Про нараду і пікет, які активісти профспілкового руху із нашого краю запланували на завтра, 30 січня, він повідомив сьогодні у Тернопільському прес-клубі.

Кушик
Кушик

– Я впевнений, що у такий спосіб хочуть повністю усунути профспілки, – наголошує юрисконсультант Тернопільської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України Степан Кушик. – Ось тому ми робимо все, щоб цей закон не прийняли.

Нагадаємо, у Кабінеті Міністрів України без будь-яких консультацій із представниками профспілок підготували проект Закону «Про працю» за №2708. Цей документ (і ще 2 варіанти закону – прим.) уже передали на розгляд Верховної Ради. Якщо його ухвалять, постраждають насамперед ті, хто чесно і легально працює, вважає пан Присяжний. 

– Ми впевнені, що цей документ розробили на догоду олігархічному бізнесу і транснаціональним корпораціям, – стверджує Андрій Присяжний. – Поданий законопроект дискримінує найманих працівників. У ньому містяться норми, що мають ознаки примусової праці. До того ж, він порушує низку статей  Конституції України, національне трудове законодавство та основоположні міжнародні трудові стандарти. 

У Федерації профспілок України рішуче виступили проти цього проекту і обмеження прав найманих працівників. Активістів підтримали у міжнародних профспілкових центрах, а також у понад 40-ка національних профспілкових об’єднаннях і організаціях з усього світу. 

Відтак після Всеукраїнського віче профспілок, що відбулося у Києві 16 січня (туди на перемовини жоден із керівників України не прийшов – прим.), у профспілковому русі піднялася хвиля гніву. Вона наразі вилилася у попереджувальну акцію протесту, що пройде у всіх містах і селах нашої держави. 

Теравська
Теравська

– Якщо Закон ухвалять у цьому варіанті, то українці втратять усі соціальні гарантії, – вважає Олена Теравська – заступниця голови-правова інспекторка праці Тернопільської обласної організації профспілки працівників охорони здоров’я України. – Зокрема, роботодавець отримає безмежні можливості для звільнення працівника. Натомість він стане абсолютно безправним.

Принагідно усіх краян попросили підтримати петицію із вимогою про відхилення проекту Закону «Про працю» за №2708. Активісти розглядають цей крок як ще один шлях впливу на владу, адже, зважаючи на існування монобільшості у Верховній Раді нинішнього скликання, можна припустити, що необхідну кількість голосів отримає саме той варіант Закону (один із трьох – прим.), який підготували «Слуги народу». 

Акція під гаслом «STOP трудовому рабству» розпочнеться о 12.00 нарадою профспілкових лідерів краю в Українському домі «Перемога», що на бульв. Т. Шевченка. Згодом понад 300 делегатів цих зборів і звичайні громадяни влаштують масовий пікет під стінами «білого дому», що на вул. Грушевського, 8. Цей об’єкт обрали невипадково, адже в ньому орендує приміщення обласна держадміністрація – гілка виконавчої влади Президента України.

Фото і відео авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео