Оксана Бучко

Коли тернопільські водії змушені відкрити автомобіль для огляду поліцейськими?

авто-зупинила-поліція

Досить часто між водіями та працівниками поліції виникають суперечки щодо зупинки та огляду транспортного засобу. У результаті водія можуть притягнути до адміністративної відповідальності за статтею 185 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Так що ж робити водіям: дозволяти проводити перевірку автомобіля, чи ні, пояснюють в одному із центрів надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області (Кременецький центр).

Відповідності до чинного законодавства України водій на вимогу працівника поліції за наявності на це законних підстав має надати можливість провести поверхневий огляд свого транспортного  засобу.

Частиною 4 статті 34 Закону України «Про національну поліцію» передбачено конкретні причини для проведення такої перевірки, а саме якщо існує достатньо доказів вважати що:

  • В транспортному засобі перебуває правопорушник або особа, свобода якої обмежується незаконним шляхом.
  • В транспортному засобі знаходиться річ, продаж якої забороняється або яка несе  небезпеку для життя або здоров’я людини.
  • Транспортний засіб є інструментом  вчинення злочину або перебуває в місці, де може бути скоєно кримінальне правопорушення, для запобігання якого потрібно провести поверхневий огляд.

Під час проведення поліцейським поверхневого огляду транспортного засобу, водій має право вимагати від нього пояснень щодо підстав для огляду транспортного засобу. Оскільки поверхнева перевірка транспортного засобу є заходом, що обмежує права громадян, працівник поліції зобов’язаний роз’яснити водію його права при огляді. 

Якщо все ж таки законні підстави для огляду транспортного засобу є, а водієві роз’яснили його права то, згідно частини 5-6 статті 34 Закону України «Про національну поліцію» поверхнева перевірка транспортного засобу може бути проведена тільки шляхом візуального огляду працівником поліції салону та багажника автомобіля. При проведені огляду працівник поліції має право вимагати у водія відкрити кришку багажника або двері в салон автомобіля.

Водій зобов’язаний показати працівнику поліції, що міститься в салоні та багажнику автомобіля. Працівник поліції може лише спостерігати за діями і речами водія, але ні до чого не має права торкатись.

Варто зауважити!

Чинним законодавством не передбачено наявність свідків при проведені поверхневої перевірки транспортного засобу. Тому водієві необхідно самостійно слідкувати за діями працівника (працівників) поліції.

Якщо в транспортному засобі є пасажири, водій може скористатися їх допомогою – просити, щоб ті слідкували за діями поліції.

Що стосується місця перебування працівника поліції під час поверхневого огляду, то він не має права перебувати у середині транспортного засобу. Виключенням може бути тільки необхідність  швидкого порятунку життя та майна людини. В інших випадках відповідно до положень статті 30 Конституції України проникнення в житло і в інше володіння особи, з метою проведення огляду можливе лише по вмотивованому рішенню суду.

Якщо в ході проведення поверхневої перевірки транспортного засобу виявлено підстави, передбачені статтею 260 Кодексу України про адміністративні правопорушення (скоєння адміністративного правопорушення, для забезпечення провадження у справах про адміністративні правопорушення), працівник поліції може також здійснити огляд транспортного засобу.

Водієві варто знати!!!

Огляд транспортного засобу не може проводитися з метою вирішення питання про можливе його затримання. Водій може бути затриманий лише на підставах, які виникли до проведення огляду. 

Огляд транспортного засобу може бути проведений лише в разі вчинення адміністративного правопорушення та складення відповідного протоколу про адміністративне правопорушення, в якому вказуються підстави та причини проведення огляду, його результати або про це робиться відповідний запис у  протоколі про адміністративне правопорушення або в протоколі про адміністративне затримання.(ст. 264 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Додатково інформуємо, що отримати правову допомогу жителі Збаразького, Зборівського, Лановецького, Кременецького та Шумського районів можуть, зателефонувавши до Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за номером телефону: (03546) 2-52-33, або за допомогою скайп-зв’язку:kremeneckiy_mc. Місцевий центр розташований за адресою:вул. Шевченка, 59А, м. Кременець.

Інформацію надано Кременецьким місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги. 

Фото TIMES.ZT

Вибір читачів за тиждень

Відео