Віра Олександрович

На Тернопільщині спробували попередити трагедію, що врешті могла накрити всю Україну (фото, відео)

Депутати Тернопільської обласної ради не допустять ситуацію, що ставить під загрозу здоров’я і життя населення області.

Саме таку заяву до Президента України Володимира Зеленського озвучив очільник найвищого представницького органу краю. Тобто у рішенні сесії обласної ради йшлося про недопущення розміщення евакуйованих із Китаю українців у нашій області. Таке рішення депутати сьогодні, 19 лютого підтримали одноголосно.

Облрада2
Облрада2

Нагадаємо, терміново провести 13-ту сесію вимагали кілька фракцій Тернопільської обласної ради. Причиною стала прогнозована евакуація українців з Уханю в один з санаторіїв краю. Тож голова обласної ради Віктор Овчарук підписав відповідне розпорядження вчора, 18 числа. На засіданні планували розглянути лише одне питання «Про напружену ситуацію, що складається в області через інформацію, що набула поширення 17 лютого щодо намірів Уряду розмістити у санаторії «Медобори», що у селі Конопківкa на Теребовлянщині, близько сотні осіб, евакуйованих із Китаю». 

Хотів би застерегти не прикривати поняттями моральності та християнських цінностей непрофесійність, оскільки така підміна загрожує не лише Тернопільській області, а й усій Україні, наголошує Віктор Овчарук.

Голова облради весь час акцентував на тому, що наша область зовсім не готова до того, що хоче зробити Київ – ні морально, ні технічно, ні, головне, фахово. Висловитися з цього приводу під час засідання мали змогу і представники робочої комісії, яка приїхала із Києва, тобто із Міністерства охорони здоров’я, і співробітники обласного лабораторного центру, і жителі Микулинців, і депутати. 

Нинішній антиукраїнський Уряд черговий раз починає геноцид українців на їхній території, - каже перший заступник голови обласної ради Василь Деревляний. – Порушуючи Конституцію, порушуючи Закон «Про місцеве самоврядування», без громад, без людей, він приймає рішення. Але це – не є демократія!

Ці слова присутні у залі сотні людей зустріли оваціями. Василь Деревляний також акцентував на порушенні законодавства і дезінформації громади при прийнятті рішень щодо намірів Уряду України розмістити на території Тернопільської області евакуйованих із Китаю. Окрім того, він вказав на абсолютну непідготовленість санаторію «Медобори» до прийняття там людей на обсервацію – спостереження та ізоляцію упродовж 14-ти днів. Відтак політик закликав усіх підтримати громаду у супротиві.

Люди
Люди

Можливість висловитися отримав і голова ОДА Ігор Сопель. Він заперечив інформацію про погодження розміщення евакуйованих у нашому краї, але закликав усіх бути небайдужими. Варто зауважити, що представники Микулинецької ОТГ висловили сумнів у правдивості сказаного чиновником. Його слова люди неодноразово переривали вигуком «Ганьба!».

Люди просили одного: прояснити ситуацію, а також інформувати їх про, можливо, вже укладені домовленості. Окрім того, представники громади наполягали на тому, що не «воюють» із українцями, які опинилися у скрутній ситуації. Свій спротив жителі Микулинців і Конопківки, навпаки, пояснювали тим, що дбають про життя і здоров’я евакуйованих, адже належної допомоги їм у санаторії «Медобори» надати не зможуть. Ба більше, вірогідна поява реальних хворих у густонаселеному регіоні може призвести до трагедії, що зачепить відразу кілька областей України.

До речі, засідання 13-ї сесії тривало понад 3 години. Під час обговорення гострої теми зібрання прозвучало чимало цікавої інформації – і про сам санаторій «Медобори», і про підготовку медиків краю до вірогідної епідемії коронавірусу тощо. Про це на «Терені» читайте докладно згодом.

Фото і відео авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео