Оксана Бучко

Як тернополянам зупинити вживання алкоголю та тютюнопаління серед підлітків?

53229668_624400997980887_3332199210656202752_n

Розпиття алкогольних та слабоалкогольних напоїв неповнолітніми є дуже актуальною темою, адже за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я Україна займає перше місце серед досліджених країн світу по вживанню дітьми та підлітками алкоголю та куріння. За вчинення незначних адміністративних проступків, серед яких і розпиття алкогольних напоїв, в тому числі і пива, або поява в п’яному вигляді в громадському місці неповнолітні несуть відповідальність з 16 річного віку. Про інші методи покарання розповідають у Тернопільському центрі надання безоплатної правової допомоги.

За розпивання спиртних напоїв на вулиці, стадіоні, у сквері, парку, усіх видах громадського транспорту і за появу в нетверезому стані в громадських місцях, складається протокол на неповнолітнього за статтею 178 Кодексу України про адміністративні правопорушення, що тягне за собою попередження або накладення штрафу від 1 до 5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Якщо неповнолітньому не виповнилось 16 років, то за розпивання ним спиртних напоїв у громадських місцях і появу в громадських місцях у п’яному вигляді, відповідальність несуть його батьки за статтею 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення, а саме «невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов’язків щодо виховання дітей», що тягне за собою попередження або накладення штрафу від 50 до 100 н.м.д.г, на сьогодні це до 1 700 гривень.

Також, за вчинення незначних проступків у віці від 16 до 18 років до неповнолітнього можуть бути застосовані такі заходи впливу як: зобов’язання публічно або в іншій формі попросити вибачення, попередження, догана або сувора догана, передача неповнолітнього під нагляд батькам або особам, які їх замінюють, чи під нагляд педагогічного або трудового колективу за їх згодою, а також окремим громадянам на їх прохання.

Варто знати й те, що доведення неповнолітнього до стану алкогольного сп’яніння батьками неповнолітнього, особами, які їх замінюють, або іншими особами – тягне за собою накладення штрафу.

Пам’ятайте, що законодавством заборонено продаж пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових та тютюнових виробів, особам, які не досягли 18 річного віку.

Продавець такої продукції зобов’язаний отримати від покупця, який купує пиво (крім безалкогольного), алкогольні напої, слабоалкогольні напої, вина столові або тютюнові вироби, паспорт або інші документи, які підтверджують вік такого покупця, якщо у продавця виникли сумніви щодо досягнення покупцем 18-річного віку.

У разі відмови покупця надати такий документ продаж пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових або тютюнових виробів такій особі забороняється.

За продаж неповнолітнім алкоголю та тютюну до суб’єкта господарювання застосовується штраф та анульовується ліцензія на продаж алкогольних та тютюнових виробів, працівник, який безпосередньо продав заборонений товар підліткові, притягується до адміністративної відповідальності та сплачує штраф.

Однією з головних причин, які призвели до вживання алкоголю та тютюнопаління у дитячому віці є наслідування дітьми способу життя батьків та звичок оточуючих людей, хибне бажання таким чином виглядати доросліше. Тому, насамперед варто батькам починати з себе, адже все, що дитина робить, вона черпає з сім’ї.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео