Віра Олександрович

Тернопільщина: у Почаївській лаврі провели дезінфекцію і взяли зразки для аналізів (відео, фото)

1

Дезінфекцію провели на території Почаївської Свято-Успенської лаври вчора, 17 квітня. Окрім того, фахівці Держпродспоживслужби взяли зразки для різних аналізів, щоб перевірити, чи дотримуються санітарно-гігієнічних правил на території святині.

Нагадаємо, різке збільшення потоку інфікованих COVID-19 на Шумщині епідеміологи пов’язували саме із ситуацією, що склалася у Лаврі. Втім, за їхніми словами, предстоятель святині на перемовини з обласною владою не йшов.

Лавра
Лавра

Наразі ситуація дещо змінилася, повідомили на сайті обласної держадміністрації. Щоб протидіяти поширенню COVID-19, на території Лаври уже провели дезінфекцію. До слова, відповідне рішення прийняли під час засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій при Кременецькій РДА. На допомогу кременецьким рятувальникам залучили відділення радіаційного та хімічного захисту групи рятувальних робіт АРЗ СП обласного управління ДСНС.

https://www.facebook.com/MNSTERNOPIL/videos/2498386520472219/

Для дезінфекції використовували спеціальну суміш, що не пошкоджує будівельні матеріали, деревину, лакофарбові вироби, не призводить до корозії металів і забезпечує надійний змив органічних та неорганічних речовин із будь-яких поверхонь. Зазначений реагент є цілком безпечним для людей і тварин. Під час проведення дезінфекції бійці ДСНС дотримувалися усіх санітарних норм і вимог особистої безпеки, працювали у спеціальних захисних костюмах, рукавицях та масках для захисту очей, органів дихання.

2
2

Превентивні заходи із недопущення надзвичайної ситуації, що може виникнути на території Кременецького району, провели і фахівці Держпродспоживслужби. Вони також працювали у спеціальному одязі. Про це розповіли на сторінці Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області у соціальній мережі «Фейсбук».

3
3

Спеціалісти Кременецького районного управління Держпродспоживслужби спільно із працівниками Тернопільської державної регіональної лабораторії Держпродспоживслужби відібрали проби питної води з артезіанської свердловини на території лаври, а також взяли 20 змивів із різних предметів навколишнього середовища.

4
4

У повідомленні Держпродспоживслужби йдеться (цитуємо): «…На позачерговому засіданні регіональної комісії з питань техногенно- екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при Тернопільській ОДА, що відбулося 16 квітня, прийняли рішення рекомендувати заборонити відвідування монастиря території Свято-Успенської Почаївської лаври Української православної церкви МП особами, які не входять до складу його насельників. Запровадити проведення богослужінь на період дії карантину у закритому режимі, а таких, що відбуватимуться на відкритій місцевості, - без доступу вірян… Правоохоронці облаштовують освітлення, шлагбауми, санітарні бар’єри на контрольно-пропускних пунктах на в’їздах і виїздах із міста Почаїв…».

5
5

Нагадаємо, на період дії карантину у Тернопільській області під час Великодній свят посилили обмежувальні заходи. Йдеться і про заборону відвідування кладовищ і богослужінь у храмах.

Фото зі сторінки Головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області у «Фейсбуці», відео і фото – зі сторінки обласного управління ДСНС.

Вибір читачів за тиждень

Відео