Віра Олександрович

На Тернопільщині вірянам пояснили, як можна освятити паску онлайн

Нестор

Як освятити паску онлайн, докладно пояснили православним християнам на Тернопільщині.

Нагадаємо, до такої «новації» вірян закликали через карантинні заходи, оголошені під час епідемії COVID-2019. Відтак отці відомих українських християнських конфесій були змушені вдатися до безпрецедентних заходів. Усе – лише для того, щоб не поширювати коронавірусну інфекцію.

Докладну «інструкцію» освячення паски, зокрема, подали на сторінці Тернопільської єпархії Православної Церкви України (ПЦУ) у соціальній мережі «Фейсбук». Отже, якщо ви не маєте змоги освятити пасхальне приношення іншим способом чи придбати вже освячене, можете спробувати все зробити при перегляді Пасхального богослужіння онлайн.

У повідомленні йдеться (цитуємо): «…Перед початком богослужіння приготуйте пасхальне приношення, святу воду і (бажано) освячене зілля, яким будете окроплювати кошик. Наприкінці богослужіння священик чи архієрей буде читати молитви на освячення паски та іншої поживи. Після закінчення читання молитов, коли священнослужитель буде промовляти «Благословляється і освячується пожива ця», візьміть зілля і тричі навхрест покропіть святою водою пасхальне приношення. Якщо немає зілля і нічого, що можна було б використати для окроплення, можна це зробити просто долонею…».

Окрім того, на думку священиків, важливо пам'ятати і про таке: «…Пожива освячується не самим окропленням, а саме читанням молитов. Окроплення є символічним знаком сходження Божественної благодаті і не заміняє молитви, а доповнює повноту священнодії. Також варто розуміти, що молитви читають саме на освячення пасхальних страв, що символізує закінчення посту. Не варто під час цього освячення разом із паскою та їжею окроплювати святою водою хрестики чи ікони, якщо ви не збираєтесь їх їсти…».

До речі, для ілюстрації рекомендацій використали фото, де владика Тернопільський і Кременецький Нестор (Писик) освячує паски після літургії у храмі Різдва Пресвятої Богородиці 8 квітня 2018 р.

Фото зі сторінки Тернопільської єпархії Православної Церкви України у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео