Що зробила влада Чорткова за два місяці карантину для боротьби із пандемією

MyCollages

Раптово для світу всі фінансові розрахунки та прогнози вмить виявились затиснутими у лещата пандемією коронавірусу. Тож постав цілий ряд резонних питань: яким буде бюджет в умовах карантину, коли фактично весь бізнес не працює? Як не зупинити  розвиток громади в умовах пандемії? Зрештою, найголовніше – як вберегти життя та здоров’я людей та як втримати на роботі медичних працівників?

На жаль, коронавірус – це ще й велика загроза фінансовій спроможності органів місцевого самоврядування. Бюджет Чорткова у березні невиконаний на два мільйони гривень,  у квітні – ще трішки більше – 2,1 млн. Втім, посипати голову попелом було ніколи, тож почали діяти. 

Варто зазначити, що Чортківська міська рада однією з перших в області зреагувала на загрозу поширення коронавірусу. Задовго до появи перших випадків захворювань в Україні у Чорткові відбувалися засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій та оперативного штабу по боротьбі з коронавірусом, де вивчали рівень готовності медичних закладів до зустрічі з пандемією, стан забезпеченості лікарів, поліцейських, пожежників засобами індивідуального захисту тощо. 

На базі гуртожитку спортивної школи-інтернат №3 імені Р. Ільяшенка організували шість кімнат для обсервації людей, котрі, повертаючись з-за кордону, не хотіли наражати на небезпеку свою сім’ю, тож вирішили перебути 14-денний термін на самоізоляції. Кожну кімнату забезпечили всім необхідним – холодильниками, мікрохвилівками, чайниками, телевізорами, провели інтернет тощо. 

Рішенням сесії збільшили фонд надзвичайних ситуацій на 871 тисячу гривень, знявши кошти з інших запланованих робіт, зокрема будівництва футбольного поля із штучним покриттям. За ці кошти, в тому числі, від початку карантинних заходів проводять дезінфекцію доріг, тротуарів, зупинок громадського транспорту, спортивних та дитячих майданчиків. А також – щотижня дезінфікують під’їзди багатоквартирних будинків.  

У доволі стиснуті терміни при величезному невиконанні бюджету майже всі надходження направляли на забезпечення працівників Чортківської центральної  районної лікарні (299 тис. грн), станції екстреної (швидкої) медичної допомоги (30 тис.), Центру первинної медико-санітарної допомоги (83 тис.), поліції (10 тис.), пожежної станції (69 тис.), Чортківського ТОКП «Профдезінфекція» (57 тис.), Чортківського міськміжрайонного відділу ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ» (27 тис.), стоматологічній поліклініці (8 тис.), військовій частині (9 тис.) засобами індивідуального захисту, зокрема комбінезонами, рукавицями, масками, а також дезінфікуючими засобами тощо. Станом на початок травня за час карантину з бюджету Чорткова на це загалом витратили вже 592 тисячі гривень. 

Також рішенням сесії Чортківської міської ради депутати встановили додаткові виплати медикам інфекційного відділення лікарні у розмірі чотирьох тисяч гривень. Такі виплати медичні працівники отримають за березень, квітень та травень. Доплати здійснюватимуть з бюджету Чортківської громади, у тому числі – за рахунок економії фонду оплати праці працівників апарату та виконавчих органів міської ради. Додаткові виплати медикам вартуватимуть бюджету додатково 415 тисяч гривень. 

Окрім того, на сесії депутати додатково передбачили на 2020 рік один мільйон гривень на придбання обладнання для Чортківської ЦКРЛ, і ще мільйон – на співфінансування утримання лікарні, зокрема оплату енергоносіїв та заробітну плату медичним працівникам. Кошти перераховуватимуть лікарні протягом року в міру надходження податків до бюджету громади. 

За інф. ЧМР

Фото ЧМР

Вибір читачів за тиждень

Відео