Тамара Коблик

10 травня в історії Тернопільщини

10

Цього дня народилися:

журналістка, літераторка, художниця, член НСЖУ, учасниця колективних виставок Олеся Гудима (1980, м. Тернопіль);

лісівник, науковець, громадський діяч, кандидат сільськогосподарських наук, учасник і співорганізатор наукових експедицій, автор більше 100 наукових праць Ігор Олійник (1941, с. Нище Зборівського району);

Борщівський міський голова Роман Сельський (1968, м. Борщів).

Borschiv
Borschiv

учасник національно-визвольних змагань, член ОУН, працівник музею Визвольної боротьби імені С. Бандери у Ноттінґемі Олександр Сорока (1911, с. Теляче, нині Мирне Підгаєцького району – 05. 01. 2007, м. Ноттінґем, Велика Британія);

український військовик, боєць 8-ої окремої роти Добровольчого українського корпусу «Правий сектор» Віктор Стефанович (позивний — «Вік», 1987, м. Тернопіль — 15 червня 2015, поблизу с. Широкине Волноваського району Донецької області). «Почесний громадянин міста Тернополя» (2015) — за особисту мужність і високий професіоналізм, який виявлений у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України.

Стефанович Віктор Володимирович.jpg

диригент, літератор, викладач музики, автор збірки музичних творів «Пісенний розмай» Михайло Чайка (1947, с. Містковичі Самбірського району Львівської області – 07. 12. 2008, с. Великі Гаї Тернопільського району).

Цей день в історії Тернопілля:

10 травня 1766 року - у Варшаві король Станіслав Авґуст Понятовський підтвердив привілей дідича міста Ялівець Станіслава Понятовського та його сина Казімежа, яким регламентувались права та обов'язки міщан.

10 травня 1884 року - у Заліщиках відбувся виступ селян проти влади, яка хотіли провести дорогу через землі селян. У місті оголосили стан облоги. Жандарми стріляли у виступаючих. З Чорткова викликали загін піхоти, а з Теребовлі кавалерію.

10 травня 1938 року - у с.Кудринці Борщівського району помер священик, громадсько-освітній діяч, посол Галицького сейму, делегат УНРади  ЗУНР о.Олександр Капустинський.

10 травня 1944 року - організовано Тернопільську обласну Державну інспекцію по карантину рослин.

10 травня 1944 року - УПА знищила обоз німецького жандармського поста Бучача.

10 травня 1945 року – НКВД пред’явило звинувачення в антирадянській агітації греко-католицькому єпископу, уродженцю с.Гадинківці Густинського району Григорію Хомишину. 28 грудня 1945 року о 10 год., після восьми місяців фізичних і моральних тортур, перестало битися його серце.

10 травня 1946 року – НКВД завершило слідство .по справі Патріарха УГКЦ, уродженця с.Заздрість Теребовлянського району Йосифа Сліпого. Вирок військового трибуналу за закритими дверима – 8 років Сиблагу.

10 травня 1953 року – помер український педагог, уродженець с.Вербиця Шумського району Василь Ратич. Після участі у визвольній боротьбі в рядах Українських Січових Стрільців та після закінчення Першої світової війни був професором гімназії в Рогатині та інспектором шкільництва на Рогатинщині. Під час Другої світової війни разом із дружиною та молодшими дітьми емігрував до США.

10 травня 1946 року - тяжко поранений в Озерній бойовик СБ ОУН Михайло Любачівський «Кармелюк».

10 травня 1994 року – помер український громадський діяч діаспори, уродженець с.Рибники, Бережанського району Михайло Юзенів. Під час 2-ої світової війни переїхав до Німеччини, де студіював економіку в УВУ; діяльний у Пласті, співзасновник СУМ. Голова товариств «Самопоміч» та «Бережанська Земля», допомагав збирати матеріали для 2-го тому книги «Бережанська Земля».

10 травня   1994  року -  за участю творчих колективів Івано-Франківської, Чернівецької і Тернопільської областей проведено Міжрегіональний фестиваль «Дністрові зорі».

В другу неділю травня відзначається одне з головних родинних свят — День матері. Його традиційно святкують в Європі, в США, в країнах Азії. І така велика популярності цього свята цілком зрозуміла, оскільки споконвіку мама була найдорожчою та найріднішою людиною для кожного. Мами присвячують життя своїм дітям, жертвуючи всім заради їх щастя.

Вже протягом ста років цей день стає приємним приводом для того, щоб зателефонувати мамі або приїхати до неї, щоб сказати «спасибі» за її кохання, підтримку і самовідданість.

Вперше це прекрасне свято відзначали в 1907 році. Ініціатором його проведення виявилася проста американка Анна Джервіс, яка таким чином хотіла виразити свою безмежну любов до свої передчасно померлої мами. Написавши листа з проханням підтримати згадану ідею в численні інстанції, Анна знайшла підтримку людей. І вже через три роки заходи до Дня матері в її рідному штаті отримали статус офіційних.

Країни колишнього СРСР відзначають це свято не так давно. Але за короткий час воно знайшло відгуки в серцях мільйонів українців та жителів інших країн.

В Україні - цей день відзначається у другу неділю травня

Іменини сьогодні святкують Семен, Степан, Стефан.

Вибір читачів за тиждень

Відео