Орест Сарматський

Євросоюз виділить €25 млн українським малим фермерським господарствам (Агроновини)

1001 (Copy)

Європейський союз виділить Україні €190 млн, з яких €25 млн буде спрямовано на підтримку малих фермерських господарств. 

Про це повідомляє «Агрополітовий портал».

У повідомленні йдеться, що міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба провів телефонну розмову із Високим представником ЄС із закордонних справ і безпекової політики Жозепом Боррелєм, під час якої сторони обговорили пріоритети ключових реформ в Україні.

Зокрема, близько €15 млн будуть спрямовані на підтримку системи охорони здоров’я, €61 млн передбачено для підтримки економіки, €20 млн євро – для підтримки малих та середніх підприємств, €25 млн – малих фермерських господарств, €4 млн – на підтримку найбільш вразливих груп населення.

Названо регіони, в яких очікується найгірший врожай озимих

В Одеській області, багатьох районах Миколаївської, Херсонської, Запорізької областей ситуація з врожаєм озимих, через відсутність опадів, наближається до критичної. На решті території України урожай озимих буде.

Про це заявила Тетяна Адаменко, керівник відділу агрометеорології Гідрометцентру України, повідомляє Agropolit.

- На решті території урожай озимих культур буде. Тому що рослини вже на тих стадіях розвитку, коли здатні використовувати вологу з глибоких шарів ґрунту. Озимі культури дадуть середній, а якщо пройдуть дощі у травні, то й вище середнього урожай, — переконана Тетяна Адаменко.

1002 (Copy)
1002 (Copy)

За її словами, нинішня нестійка погода — це прообраз кліматичних умов майбутнього.

- Можливо, дійсно, природа говорить людині:схаменися! Це і відсутність метеорологічної зими в Україні — те, чого не було ніколи не спостерігалося. І ранньовесняна засуха, адже останні ефективні опади в Україні були в останній декаді лютого, тобто країна 50 днів без дощів. Це і пилові бурі в нехарактерні періоди часу, які спостерігались 16-17 квітня на території Київської, Чернігівської та Сумської областей. Таке явище притаманне південним областям. В даному випадку відбулося поєднання надзвичайно шкідливих проявів погоди, — пояснила вона.

Немає нічого однозначного, в кожній ситуації є і плюси. Наприклад, якби у нас була холодна зима з промерзанням, а потім наступив би тривалий період бездощів’я, то промерзлий грунт не зміг би накопичити запаси вологи взимку.

Натомість зимові дощі, туман, роса — усе було засвоєно ґрунтами, що було б неможливо за умови промерзання. Тому сьогодні в Україні немає катастрофи. Говорити про те, що пропав весь урожай не можна, — кажуть фахівців.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео