Віра Олександрович

На Тернопільщині через карантин декому «світять» пільги

Карантин

Задля соціальних виплат платники податків з Тернопільщини вже спрямувала понад 1,2 млрд грн єдиного внеску. І це – більше, ніж очікували.

Про це повідомили у Секторі комунікацій Головного управління Державної податкової служби (ДПС) у Тернопільській області.

- Упродовж січня-квітня платники податків Тернопільщини сплатили 1 млрд 231,1 млн грн єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, - кажуть у податковій. - Сплата перевищила очікувані надходження на 6,5%. Відтак держбюджет додатково отримав 75,4 млн грн.

Що цікаво, порівняно із січнем-квітнем 2019-го приріст надходжень із цього платежу склав 50,6 млн грн, або 4,3%.

- У квітні краяни спрямували на соціальні потреби 301,9 млн грн єдиного внеску, - уточнюють у податковій. - Це перевищило очікувані надходження на 26,7%. Тож до скарбниці держави додатково надійшло 63,5 млн грн.

Порівняно із квітнем 2019-го надходження єдиного внеску зросли на 26,5 млн грн, або «плюс» 8,1%.

- Вважаємо за доречне нагадати: суб’єкти господарювання, які використовують працю найманих працівників, при нарахуванні (виплаті) доходу, у тому числі зарплати, на користь платників податків, зобов’язані сплачувати нараховані за відповідний календарний місяць суми єдиного внеску не пізніше 20 числа наступного місяця, - констатують податківці. - У разі несвоєчасної або не в повному обсязі сплати єдиного внеску до платника застосовують фінансові санкції і пеню.

Додамо, за порушення порядку нарахування, обчислення і строків сплати єдиного внеску посадові особи платників єдиного внеску несуть адміністративну відповідальність.

- Проте за періоди з 1 до 31 березня, з 1 квітня до 30 квітня та з 1 травня до 31 травня 2020 року тимчасово звільнили від нарахування і сплати єдиного внеску «за себе» фізичних осіб-підприємців, у тому числі - тих, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, членів фермерських господарств і осіб, які займаються незалежною професійною діяльністю, - наголосили у податковій.

До речі, це передбачили змінами, внесеними до Податкового кодексу та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19).

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео