Дарія Шевченко

Скандал навколо популярного додатку «Дія»: розробники спростували інформацію

1-1

У популярній соціальній мережі Telegram з’явився бот UA Baza, що показує особисті дані багатьох українців. Зокрема, у відкритий доступ потрапили посвідчення 26 мільйонів українських водіїв, а також інші документи. Ймовірно, серед них є і тернополяни.

Більшість людей звинуватили у цьому нещодавно створений додаток «Дія». Мовляв, через їхню халатність та недостатню захищеність мільйони українців потрапили у неприємну ситуацію.

Натомість Міністр цифрових трансформацій Михайло Федоров став на захист додатку та пояснив, що «Дія» непричетний до розповсюдження персональних даних та що ця інформація є фейковою.

- Це неможливо навіть теоретично! По-перше, і головне, «Дія» не має бази даних і не накопичує таку інформацію. По-друге, кількість інформації, яка доступна у зазначеному боті, набагато, в десятки, а то й сотні разів, перебільшує ту, з якою працює «Дія». По-третє, попередній аналіз інформації боту свідчить про використання старих баз даних, які вже не один рік доступні в Даркнеті. Зокрема, мова йде про базу даних Приватбанку, а також інших приватних (не державних) баз даних. Наприклад, в боті доступні паролі від Вконтакте, Linkedin, - стверджує урядовець.

Як повідомили представники уряду, СБУ почала розслідувати цю справу та з’ясовувати, як особисті дані українців потрапили у телеграм-канал.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео