Орест Сарматський

Ціна на першу полуницю зашкалює (Агроновини)

1401 (Copy)

Поточного тижня українські виробники південних регіонів приступили до реалізації полуниці (суниці садової) з відкритого ґрунту.

Про це повідомляють аналітики проекту «АПК-Інформ: овочі і фрукти».

Аналітики зазначають, що згідно з даними щоденного моніторингу проекту, сезон суниці садової з відкритого ґрунту в більшості садівничих господарств Західного і Центрального регіонів країни істотно затримується, через різке похолодання в квітні місяці.

Так, оператори ринку повідомляють, що сезон суниці відкритого грунту в Україні почався приблизно на тиждень раніше, ніж в минулому році.

Але, незважаючи на ранній початок сезону ягоди відкритого ґрунту, виробники суниці садової вже зіткнулися з досить великою кількістю проблем. 

По-перше – це квітневі заморозки, які в основному пошкодили ранні сорти полуниці. По-друге, практично протягом всієї весни нинішнього року кількість вологи в ґрунті оцінювалася як недостатня, що теж викликало серйозні побоювання у виробників за якістю врожаю даної ягоди. 

Всі ці фактори призвели до того, що перші партії суниці садової надходять у продаж за ціною 80-110 грн/кг ($ 2,97-4,08 /кг), що в середньому 2-3 рази дорожче, ніж на початку сезону минулого року. При цьому, багато виробників планують і в подальшому утримувати ціни на суницю садову на досить високому рівні. 

Своє рішення вони аргументують, по-перше значними втратами врожаю полуниці ранніх сортів, по-друге – якщо розпочнеться сезон дощів, це позначиться як на якості ягоди, так і на терміні її дозрівання.

1402 (Copy)
1402 (Copy)

В Україні може виникнути дефіцит кормів та кормових добавок

Після набуття чинності ЗУ «Про безпечність та гігієну кормів» в Україні дозволено продавати тільки ті корми, до складу яких входять виключно зареєстровані в країні кормові добавки. Проте реєстрація кормових добавок зараз не здійснюється через відсутність Державного реєстру кормових добавок.

Як наслідок, тваринники можуть залишитися без кормів, повідомляє пресслужба Асоціації «Свинарі України». 

Зауважується, що таким чином унеможливлюється робота тих операторів ринку кормів, що виготовляють продукцію з використанням імпортних інгредієнтів.

Асоціація «Свинарі України» звернулася до Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України та Держпродспоживслужби з проханням допомогти у розв’язанні цієї проблеми.

Фото з дописів

Вибір читачів за тиждень

Відео