Орест Сарматський

Україна через заморозки може втратити 15-25% урожаю (Агроновини)

1101 (Copy)

Втрати врожаю озимих зернових під урожай 2020 року в Україні через весняні заморозки можуть досягти 15-25%. 

Такий прогноз озвучив кандидат сільськогосподарських наук, директор Інституту сільського господарства Степу НААН України Ігор Семеняка, передає пресслужба інституту.

– Дуже сильно постраждав ріпак, який був недорозвинений в осінній період або переріс, певною мірою постраждали ячмінь і озимі. Хто посіяв дуже рано ячмінь – завдано певної шкоди, але не смертельної... Окремі сорти озимої пшениці не вітчизняної селекції, які не звикли до наших умов, теж зараз не в кращій формі, – наводяться в повідомленні слова експерта.

Семеняка наголосив, що урожай залежатиме від морозостійкості сортів культур і технологій, які використовують аграрії. Більшість сортів, особливо української селекції, витримали такі несприятливі умови.

– Тому озима група забезпечить врожайність не нижче від середнього показника. Але ми прогнозуємо, що заморозки навесні призвели до пізньої вегетації, рослини зменшили інтенсивність свого зростання і розвитку, відповідно, недобір врожаю може сягати 15-25 відсотків, – сказав він.

1102 (Copy)
1102 (Copy)

У Кабміні розповіли про методи боротьби з овочевим імпортом

Українці з’їдають за рік 1 млн т помідорів та 600 тис. т огірків. І в абсолютній більшості ці овочі вирощуються вітчизняними фермерами.

Про це повідомив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, торговий представник України Тарас Качка.

– Більше 6 млрд свіжих помідорів ми з’їдаємо за рік. Якщо серйозніше – то близько 1 млн т З них понад 300 тис. т – вирощено в теплицях (закритий ґрунт) і понад 600 тисяч тонн – вирощено на українських полях і городах (відкритий ґрунт). Також ми імпортуємо 71 тисячу тонн (у 2019 році). Ну і експортували 9 тис. т минулого року. Тобто імпорт помідорів складає лише 7% від внутрішнього ринку. Огірків ми споживаємо 600 тис. т 320 тис. т – тепличні, та 250 тис. т з відкритого ґрунту. Імпортних огірків ми з’їдаємо 17,5 тис. т Лише 3% спожитих в Україні огірків – імпортні, – навів статистику заступник міністра.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео