Оксана Бучко

Тернополяни будуть платити за небо

1537536376-5398

Тернополянам потрібно бути готовими при купівлі квитків на літак заплатити дорожче. Адже, ймовірно, до ціни додадуть доплату за державний авіаційний збір. Рахунок-фактуру надсилатимуть платнику факсимільним зв’язком або електронною поштою в день оформлення, а на вимогу авіаперевізника - поштою (рекомендованим листом) протягом двох робочих днів з дня оформлення і сплачуватимуть його протягом 30 днів з дати оформлення.

За відповідний законопроєкт №2424 у першому читанні проголосували 237 парламентаріїв, інформує slovoidilo.ua. У ньому пропонується встановити ставку державного авіаційного збору за кожного пасажира, який буде літати в межах України, в розмірі $0,5, на міжнародних рейсах - $2. При цьому за кожну тонну вантажу в межах України - $2,5, а в разі здійснення міжнародних перевезень з / в Україну - $10.

У пояснювальній записці зазначається, що законопроект відповідає міжнародній практиці, в тому числі досвіду провідних держав світу (Іспанія, Великобританія, Франція, Німеччина, Австрія, США, Китай, Австралія, Узбекистан, тощо), та враховує політику Міжнародної організації цивільної авіації (ICAO) щодо питання оподаткування в сфері міжнародного повітряного транспорту.

Законопроектом передбачено, що державний збір не зніматиметься у випадках:

-перевезень вищих посадових осіб та офіційних делегацій держав;

-перевезень гуманітарної допомоги з/до України згідно з актами Кабінету міністрів України;

-польотів, пов’язаних із забезпеченням проведення робіт з ліквідації наслідків стихійного лиха, авіаційних та інших подій, санітарних авіарейсів (зокрема перевезень тіла (останків, праху) померлого);

-перевезень пасажирів, що належать до категорії осіб, які звільняються від сплати зборів згідно із законом;

-перевезень дітей віком до двох років;

-перевезень транзитних пасажирів;

-перевезень пасажирів із сервісними  квитками;

-перевезень менше, ніж десятьох пасажирів одним нерегулярним рейсом.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео