Оксана Бучко

Як тернополянам розірвати шлюб у судовому порядку

rawpixel-com-592442-unsplash-min-1260x840

У певних випадках тернополяни можуть припинити шлюб. Якщо взаємної згоди на таке рішення у подружжя немає, це доведеться робити в суді. Як правильно організувати процес, пояснюють у Кременецькому місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Законодавством України передбачена можливість розірвання шлюбу судом в порядку окремого  та позовного провадження.

Розірвання шлюбу між подружжям, як в позовному так і окремому провадженні не можливе у випадку, коли дружина вагітна, або дитина не досягла 1 річного віку.

Крім випадків:

-коли один із подружжя вчинив кримінальне правопорушення, щодо другого з подружжя або дитини;

-якщо батьківство зачатої дитини визнане іншою особою;

-коли за рішенням суду відомості про чоловіка як батька дитини виключено із свідоцтва про народження дитини. (ч. 2, 3, 4 ст. 110 Сімейного кодексу України).  

При взаємній згоді подружжя, яке має дітей, на розірвання шлюбу більш доречний розгляд справи в порядку окремого провадження, що істотно полегшує процедуру розлучення і звільняє від необхідності багаторазового відвідування суду.

До суду подається:

- спільна заява подружжя про припинення шлюбу до якої обов’язково долучається письмова угода про те, з ким із батьків будуть проживати діти після розлучення, яку участь у забезпеченні умов їхнього життя і вихованні братиме мати або батько, який проживатиме окремо;

-в договорі між дружиною і чоловіком можна прописати обов’язок того з батьків, з ким залишаться діти, не перешкоджати другому в реалізації своїх батьківських прав та обов’язків щодо дітей.;

-нотаріально посвідчений договір про розмір аліментів на дитину (дітей). (ч. 2 ст. 109 Сімейного кодексу України) Сторони передбачають у договорі також порядок, умови та форми (грошова і (або) натуральна) надання утримання одним з батьків.

Після відкриття провадження у справі суд вирішує питання щодо залучення до справи дітей та доцільність їх участі у судових засіданнях. Для всебічного захисту інтересів дітей є обов’язковою участь у справі представника Служби у справах дітей. Участь подружжя у  справі є також обов’язковою.

Розмір судового збору становить 0,2 відсотка від прожиткового мінімуму на одну працездатну особу. Слід також зазначити, що згідно з ч. 7 ст. 294 Цивільного процесуального кодексу України при ухваленні судом рішення судові витрати (судовий збір та витрати, пов’язані з розглядом справи) не відшкодовуються, якщо інше не передбачене законом.

Справи про розірвання шлюбу в порядку окремого провадження розглядаються судом протягом одного місяця з дня подачі позовної заяви до суду.

У разі якщо подружжя, яке має дітей, не досягнуло згоди щодо порядку розірвання шлюбу (не згідний на розірвання шлюбу чоловік або дружина), з позовом про розірвання шлюбу може звернутись будь-яка сторона.

Позовні заяви про розірвання шлюбу подаються до суду за місцем проживання відповідача. Виняток становлять позови, подані відповідно до статті 28 Цивільного процесуального кодексу України. Так, позовні заяви про розлучення можуть подаватися до суду за місцем проживання дружини або чоловіка, якщо під їх опікою знаходяться малолітні або неповнолітні діти, а також коли цього вимагає стан здоров’я заявника або інші поважні причини. За домовленістю подружжя справа може розглядатися за зареєстрованим місцем проживання чи перебування будь-кого з них.

Разом з позовною заявою про розірвання шлюбу потрібно подати ряд документів  у двох примірниках, зокрема:

- копія свідоцтва про народження дитини,

- квитанція про оплату судового збору,

- оригінал свідоцтва про шлюб,

- копія паспорта позивача,

- ідентифікаційний код позивача.

В позовній заяві позивач вказує об’єктивні обставини та причини розірвання шлюбу. Заява має відповідати нормам законодавства. (ст. 175 Цивільного  процесуального кодексу України). Розмір судового збору становить 0,4 відсотка від прожиткового мінімуму на одну працездатну особу. Судовий збір сплачує особа, яка звернулась до суду з даним позовом. Після подачі позовної заяви про розірвання шлюбу, суд може надати строк  для примирення подружжя. Суд визначає його з урахуванням думки обох подружжя, наявності неповнолітніх дітей, інших обставин справи.

Якщо у визначений судом строк примирення між сторонами не відбулось суд розглядає справу і приймає рішення по суті. Рішення суду про розірвання шлюбу вступає в законну силу після тридцяти днів з дня його винесення, або після тридцяти днів з дня отримання такого рішення особою, при винесені заочного рішення.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео