Віра Олександрович

Мораторій на перевірки бізнесу у Тернопільській області вже не діє

перевірка

Тернопільський бізнес останнім часом перевіряли набагато менше. Значно поліпшив цю статистику мораторій, що діяв під час карантину. Однак обмеження уже зняли.

Про це повідомили у Секторі комунікацій Головного управління Державної податкової служби (ДПС) у Тернопільській області.

- Упродовж січня-квітня 2020-го фахівці управління податкових перевірок, трансфертного ціноутворення і міжнародного оподаткування Головного управління ДПС у Тернопільській області провели 67 перевірок суб’єктів господарювання-юридичних осіб, - каже начальник обласного податкового відомства Іван Пунько. - Порівняно з відповідним торішнім періодом кількість таких заходів скоротилася на 53 перевірки, або 56%.

Цьогоріч фахівці провели 31 планову і 36 позапланових перевірок юросіб. Це - на 24 та 29, відповідно, менше, ніж у січні-квітні 2019 року. Сума донарахованих узгоджених грошових зобов’язань склала майже 32,3 млн грн, що на 2,2 млн грн більше, ніж торік.

- Із початку цього року працівники підрозділу фактичних перевірок, контролю за готівковими операціями провели 89 перевірок суб’єктів господарювання, - додає Іван Пунько. - Порівняно з аналогічним торішнім періодом їхня кількість зменшилась на 75. Причому порушникам нарахували 1,1 млн грн штрафних санкцій.

Іван Пунько принагідно нагадав: головними пріоритетами у роботі податкової служби залишаються послаблення тиску на сумлінних платників і посилення контролю за діяльністю ризикових суб’єктів господарювання, які уникають сплати податків, мінімізуючи свої доходи.

- Наповнення бюджету здійснюється завдяки детінізації економіки і підвищенню якості контрольних заходів, – наголошує очільник ГУ ДПС в області.  

Нагадаємо, що Законом від 17.03.2020 р. за №533-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» встановили мораторій на проведення документальних і фактичних перевірок на період із 18 березня до 31 травня, крім документальних позапланових перевірок із підстав, визначених пп. 78.1.8 п. 78.1 ст. 78 цього Кодексу.

- Документальні та фактичні перевірки, що були розпочаті до 18 березня та не були завершені, тимчасово зупинили до 31 травня, - нагадує фахівець.

Враховуючи це, у березні здійснили коригування розділів І та ІІ плану-графіка проведення документальних планових перевірок платників податків на 2020 рік у частині перенесення документальних планових перевірок, які мали розпочатися у періоді з 18 березня до 31 травня і на день набрання чинності Закону №533-IX не були розпочаті.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео